Szukam funkcji w solidworks, która pozwoli mi na wyciągnięcie warstwy 0,02 mm na wszystkich powierzchniach części. Czy taka funkcja jest dostępna w tym oprogramowaniu?
Jeśli nie, czy mogę użyć funkcji drabiny, aby przeprowadzić to usuwanie materiału w sposób jednorodny?
Witam, spróbuj sprawdzić, czy funkcja ruchu twarzy może Ci odpowiadać, ale bądź ostrożny, są części takie jak w moim przykładzie na czerwono, zawsze mam na końcu wymiar 20 mm i możemy się spodziewać, że też zostanie odtłuszczony.
Jeśli chodzi o skalowanie , zmienia również położenie osi względem siebie, jeśli na przykład jest wiele otworów.
Jeśli chodzi o formowanie, aby zrekompensować przekwalifikowanie, dlaczego nie, ale nie jestem pewien, czy to w Twoim przypadku może dotyczyć obróbki powierzchni?
Przełącz się w tryb szkieletowy, wybierz filtr "Twarz" i zaznacz wszystkie twarze swojego pokoju w oknie (tryb szkieletowy i filtr pozwalają nie zapomnieć żadnych twarzy)
Wykonaj "Powierzchnię przesuniętą" o 0,02 mm po prawej stronie
Wybierz powierzchnię i wykonaj polecenie "Pogrubienie powierzchni". W menu wybierz opcję "Utwórz bryłę z zamkniętej objętości"
I to wszystko, możesz ukryć pierwszy tom i korpus powierzchniowy
zgodnie z propozycją @FUZ3D użyłbym funkcji "Przesuń twarze", nawet jeśli oznaczałoby to wykonanie kilku kroków w zależności od złożoności części.
@FUZ3D normalne jest, że wymiar 20 się nie zmienia, ponieważ przesuwasz powierzchnie o 0,2 mm w kierunku wnętrza materiału, więc promień otworu zwiększa się o 0,2 mm i przesuwasz powierzchnię pomiarową o 0,2 w kierunku otworów. Więc to się znosi.