Usuwanie materiału przez skanowanie

Dzień dobry wszystkim.
Dlaczego podczas usuwania materiału przez skanowanie ten ostatni zatrzymuje się w jednym z punktów, podczas gdy chcę, aby przeszedł na cały obrót?
Dziękuję i życzę wszystkim wesołych świąt.

Witam

Czy podczas jego tworzenia można umieścić sitodruk drzewa tworzenia, a także funkcję usuwania materiału?

Wyobrażam sobie, że zielony profil to ten, który jest zeskanowany na czerwonym profilu?

Może problem z ostrym kątem zielonego profilu. Często konieczne jest wysunięcie się z zielonego profilu elementu, który ma być modyfikowany (na górze trójkąta umieść linię w linii konstrukcyjnej, aby wyjść z elementu).
W przeciwnym razie innym rozwiązaniem jest wykonanie niesymetrycznego fazowania na czerwonym profilu.

Witam
Aby to zadziałało, penetracja zielonego profilu musi być mniejsza lub równa promieniowi czerwonego zaokrąglenia (trajektorii), niezależnie od zastosowanej funkcji

1 polubienie

Dziękuję wam wszystkim. Le_Bidule rozwiązanie jest właściwe. A kiedy się nad tym zastanowić, ma to sens.
Z drugiej strony, jak to zrobić, jeśli chcę, aby moja kopuła pokrywała całą powierzchnię poprzez usunięcie przez zamiatanie bez powiększania promieni? (Może jakiś konkretny płaszcz, ale to balayage mnie interesuje.
2

Nie jestem ekspertem od zakrzywionych i nieregularnych kształtów, ale moim zdaniem musisz przejść przez moduł powierzchni SW, którego nie opanowałem... :face_with_hand_over_mouth:
Wykonując 2 przeprowadzki materiału + urlop możemy to osiągnąć. Problem zaokrągleń w rogach pozostaje do rozwiązania

Albo usunięcie materiału przez obrót

1 polubienie

Jeśli jest to kopuła, którą chcesz zrobić, może zrobić odwrotnie niż płaska powierzchnia, dodaj kopułę:
https://help.solidworks.com/2021/french/SolidWorks/sldworks/r_dome.htm

1 polubienie

Trudno odpowiedzieć precyzyjnie, ponieważ kontekst nie jest do końca określony.
Bez przechodzenia przez powierzchnię można usunąć materiał, ale zbudowany inaczej, a następnie wykonać zaokrąglenia

Pozycja1.SLDPRT (108.9 KB)

2 polubienia

Dziękuję wam wszystkim. Niestety nie mogę podać 2 "Najlepszych Odpowiedzi" i żałuję.
Odkryłem nową funkcję: DOME, której nigdy wcześniej nie zauważyłem. Prawdą jest, że porwanie przez rewolucję jest bardzo logiczne.