Usuwanie materiału przez przecięcie

Witam

Czy ktoś zna funkcję, która umożliwia usuwanie materiału z zielonej części za pomocą belek poprzecznych?

Na przykład usuwanie materiału przez przecięcie.

sans_titre.png
2 polubienia

Witam

Jeśli chcesz usunąć materiał z sekcji zielonej części, dlaczego tego nie zrobić..... Usuwanie materiału podczas montażu (Wstawianie/Funkcja montażu/Usuwanie materiału/Wytłaczanie) przekroju odpowiadającego części zielonej (płaszczyzna szkicu na końcu części zielonej). W opcji "Obszar działania funkcji" zaznacz wszystkie odpowiednie części (lub kliknij "Wszystkie komponenty", potwierdź, a następnie wróć, aby odznaczyć zieloną część!).

Edycja: odpowiadając na podstawowe pytanie, nie można bezpośrednio usuwać materiału z jednego komponentu do drugiego, w przeciwieństwie do tego, co można zrobić w obrębie części, poprzez łączenie/odejmowanie brył.)

5 polubień

Gdy wykonuję Twoją procedurę, po kliknięciu na usuwanie materiału i twarz lub jej wykonaniu, proszony jest o wykonanie szkicu

Tak, zgadza się, musisz przejść przez szkic, ale jest to bardzo proste: wybierz koniec zielonej części jako płaszczyznę szkicu, a następnie w szkicu kliknij na twarz i przejdź do Narzędzia/Narzędzia szkicu/Konwertuj elementy. W ten sposób szybko uzyskasz profil pomieszczenia.

3 polubienia

Oto przykład pod SW13:

assembly2.sldasm (zestaw montażowy2.sldasm)
3 polubienia

Wielkie dziękuję bardzo, czy w takim razie można dokonać zmiany?

Jeśli jest to przesunięcie dla gry na całym obwodzie, zamiast wykonywać Narzędzia/Narzędzia do szkicowania/Konwertuj elementy, wykonaj Narzędzia/Narzędzia do szkicowania/Elementy odsunięcia i wybierz wartość i kierunek odsunięcia.

3 polubienia

Czy mógłbyś mi to pokazać, tak jak to zrobiłeś dla tej funkcji?

Witam

W przeciwnym razie edytuj część w zespole, a następnie wykonaj funkcję Tłoczenie, w której możesz wskazać żądany zestaw.

@+

2 polubienia

Jak to?

assembly2.sldasm (zestaw montażowy2.sldasm)
1 polubienie

W tym przypadku edytuję część, a następnie wstawiam = > forma = > funkcja nadruku.

następnie przestawiam całą rzecz pożądanej gry na prostą funkcję usuwania materii. Ale funkcja odcisku palca pozwala na dokonanie wypłaty, ale w procentach.

1 polubienie

Witam

Metoda Frédérica nie jest zła, z drugiej strony robi on przesunięcie w stopce redakcyjnej, z wyjątkiem tego, że ja po prostu chcę poszerzyć ten odcisk, aby mieć zabawę

Benoit.Lf Dobrze rozumiem zasadę, z wyjątkiem tego, że chciałbym zrobić offset na zielonym kawałku. Więc powiesz mi, żebym zrobił szkic na szarym kolorze, ale mam 21 sztuk takich jak szary, więc chciałbym nie musieć robić szkicu do części.

Rozwiązano problem:

Ponieważ zielona część to płaskie żelazko, użyłem "konstrukcji spawanej", a następnie narzędzia "dostosuj/rozciągnij", gdzie można następnie stworzyć zestaw lutowniczy, który w ten sposób osiąga nasze przesunięcie.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, ponieważ mogą mi się one później bardzo przydać.

3 polubienia

Ciekawe wydaje się @Frédéric rozwiązanie.

Jeśli nadal jesteś zainteresowany rozwiązaniem do usuwania materiału, możesz również wykonać szkic pochodny :

• Narysuj szkic żądanego usuwania materiału na poziomie zespołu i zatwierdź ten szkic
  • Edytowanie szarej części w kontekście
  • Wybierz szkic (znajdujący się w złożeniu) + CTRL powierzchnię, na którą chcesz rzutować go na tę część.
  • Wstawianie/szkic pochodny

W rezultacie, w szkicu części znajdują się elementy, które są wyprowadzane ze szkicu zespołu. I możesz go użyć do usunięcia materiału.

Tak, należy to zrobić dla 21 sztuk, ponieważ najwyraźniej jest to drugie rozwiązanie. :/

Myślałem , że jesteś jednym z tych, którzy sprawiają, że ich konstrukcje są spawane w zespoły. :) Jest to rzeczywiście o wiele łatwiejsze do opanowania, poprzez spawanie konstrukcji w pomieszczeniu!

2 polubienia

Zauważyłem również, że podczas korzystania z rozwiązania do usuwania materiału, gdy chcesz otworzyć samą część, usunięcie nie pojawia się

Czy spojrzałeś na te samouczki

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/fonction-bibliotheque-dans-solidworks

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/composants-intelligents

Na przykład:

Jeśli twoje zielone prostownictwo jest częścią do szorowania

Możesz wstawić go do swojej biblioteki osobistej

Utwórz więc wszystkie pożądane funkcje w AUTO (inteligentne funkcje) ;-)

To wszystko z mojej strony

Miłego dnia

@+

GT 22 to dokładnie to co zrobiłem :)

1 polubienie