Usuwanie materiału z kopuły (SW 2015

Witam

Chcę zrobić pustą kopułę za pomocą solidworks 2015, pomysł polega na tym, aby zrobić pustą kopułę o ściankach o grubości 1,8 mm.

Nie mam problemu ze stworzeniem samej kopuły, ale nie mogę jej wydrążyć, moje użycie funkcji usuwania materiału sprawia, że powstaje i przetrwał tylko pierścień o średnicy kopuły...

Tak zaprojektowana część, zostanie wydrukowana za pomocą drukarki 3D...

Czy mógłbyś mi pomóc prawidłowo wydrążyć kopułę za pomocą SolidWorks...?

Meric z góry.

Zapomniałem podać kilka informacji:

- Średnica podstawy 76 mm

- Wysokość 60 mm

- grubość ścianki 1,8 mm

A dlaczego nie zbudujesz swojej kopuły poprzez rewolucję

2 polubienia

Witam

Użyj funkcji powłoki. Poszukaj go w kreatorze w prawym górnym rogu w Solidwoks.

6 polubień

GT22 i AC427 mają rację.

Tylko po to, aby ułatwić pracę, jeśli robisz rewolucję: spraw, aby funkcja slim

1 polubienie

Przepraszam, jestem naprawdę nowy w SolidWorks.

Aby spróbować zrobić moją kopułę za pomocą narzędzia do rewolucji, zrobiłem okrąg o żądanej średnicy za pomocą szkicu, następnie  klikam na bossa z obrotem, następnie klikam na okrąg, a kreator mnie o oś obrotu, ale nie widzę, jak to ustawić...

Próbowałem również za pomocą funkcji powłoki (po zrobieniu mojej kopuły z funkcją kopuły) wynik nie jest tym, czego potrzeba.... (przechwycone na PC)

dome.png

Ponieważ zamierzamy / nie możemy przeprowadzić szkolenia z oprogramowania na odległość, aby zapoznać się z podstawowymi funkcjami, zapraszam do skorzystania z samouczka zintegrowanego z oprogramowaniem (sekcja pomocy).

Nie jestem pewien, czy użycie funkcji do stworzenia półkuli jest najlepszą opcją.

Znalazłem już w internecie pustą kopułę, ale chciałbym zmienić wymiary podstawy kopuły, wysokość kopuły...

Czy jest na to jakaś funkcja?

Witam

W jakiej wersji SW jesteś, czy możesz dać nam plan, abyśmy mogli dać Ci przykład, który możesz studiować.

Niech Moc będzie z wami.

1 polubienie

Solidworks 2015,

Udało mi się zrobić pustą kopułę (zdjęcie w PJ) za pomocą funkcji powłoki, ale chciałbym zrobić 1 cm obwódkę wokół kopuły.

Problem polega na tym, że po utworzeniu obramowania (o grubości 1,8 mm) wgłębienie kopuły znika i gdy próbuję przerobić wgłębienie z funkcją powłoki, ale nie udaje mi się to z błędem konstrukcyjnym...

domecreuxsansbordure.png

W przypadku obramowania stań na przedniej płaszczyźnie (lub na niej), utwórz prostokąt o długości 10 mm i żądanej wysokości (progil obramowania), a następnie wykonaj obrót (wyświetlając osie tymczasowe za pomocą przedniego T).

1 polubienie

Witam

Najprościej jest zrobić cienki obrót, szkic funkcję.

Niech Moc będzie z wami.

dome.jpg
1 polubienie

Zobacz ten artykuł na przykład

jeśli pasuje, to pod SW 2012

załączony plik SW 2012

Krzywizna kopuły została wykonana za pomocą wielowypustu, dzięki czemu można go dowolnie regulować ;-)

1.8 Przesunięcie

pozioma linia  i wycinanie nadwyżek 

To samo dotyczy pionu

@+ ;-)

dome_hbarneoud.sldprt

Dzięki za kawałek, powinieneś zrobić to samo ze średnicą 100 mm dla podstawy kopuły (obręcz 110 mm w zestawie) i 60 mm wysokości dla kopuły i nadal 1,8 mm grubości ścianki...

Ale nie mogę zmienić wymiarów tak, jak chcę...

Czy mógłbyś spróbować zmodyfikować pomieszczenie?

Przydałoby mi się, żebym ruszył do przodu...

Z góry dziękuję

To bardzo proste

Po prostu weź pierwszy szkic, więc szkic 1

oraz do modyfikacji oceny i sprawdzenia korekt

Przyjrzyj się uważnie, jak postępuję

Ale jest kilka sposobów na uzyskanie tego samego rezultatu  ;-)

i załączony plik jeszcze SW 2012

@+ ;-)

dome_hbarneoud_dia_100.sldprt

Bardzo dziękuję za pomoc, ale nie rozumiem dlaczego na zrzucie ekranu są reborty na kopule, a nie w załączonym pliku.

Czy to problem z wersjonowaniem, czy to ja źle go otwieram...?

Jeszcze raz dziękuję.

Właśnie ponownie otworzyłem plik

i załączam  sekcję i plik

dome_hbarneoud_dia_100.sldprt

Dobry wieczór

Przepraszam, że pytam ponownie, ale moją dziedziną jest tworzenie komputerów wbudowanych, a nie CAD z Solidworks... I naprawdę muszę iść do przodu z tym projektem, więc nie mogę sobie pozwolić na poświęcenie mu czasu (będzie to część dla samodzielnie pilotującego drona, do którego zajmę się elektroniką i programem...).

Potrzebowałbym wersji o średnicy 150 mm z obrzeżem 15 mm (nie dołączonej do 150 mm) oraz wersji o wysokości 60 mm ze ścianką 2 mm.

Ale mimo dziesiątek prób nie daję rady. Używałem solidworks w latach licealnych na kierunku Inżynieria, ale to było kilka lat temu...

Z góry dziękuję.

Witam

W pokoju, który daje ci GT22, w drzewie tworzenia znajdują się dwie kolorowe ikony. Kliknij go dwukrotnie, a pojawią się boki. Teraz modyfikujesz je według własnego uznania, aby uzyskać żądaną część.

1 polubienie