Rejestracja importu zestawu

Witam

Ponieważ korzystam z Solidworks 2024 SP5, nie mogę zapisywać moich importów tak jak kiedyś.

Poprzednio można było otworzyć plik .*stp, mieć pełne drzewo zestawów, a w momencie zapisywania móc wybrać format .*sldasm ze wszystkimi komponentami tego zestawu w.*sldprt w jednym folderze.
Teraz kończę z plikiem asemblera .*sldasm i pojedynczym powiązanym plikiem .*stp.

W tej chwili oszukuję, zapisując mój zespół w formacie .*sldprt tyle razy, ile mam części w złożeniu, a następnie usuwam obiekty, które nie są dla mnie przydatne. Kiedy w zestawie jest 5 elementów, jest to grywalne, ale gdy jest ich sto, to nie ta sama historia.

Jeśli masz jakieś tropy, jestem za tym.

Z góry dziękuję.

To jest opcja połączenia 3D (narzędzia, opcje):

Jeśli go wyłączysz, zachowasz się tak samo jak wcześniej.
Aktywuj, jeśli zastąpisz plik kroku nowym plikiem o tej samej nazwie (po aktualizacji), wszystko ma zostać zaktualizowane, a jeśli jest używane w innym zespole i nie ma różnicy między powiązanymi ścianami (po aktualizacji), wszystko musi nastąpić.

3dinterconnect pozwala również na szybsze otwarcie kroku (normalnie...)
Jeśli chcesz później przerwać ten link do kroku (tak jak tutaj), kliknij prawym przyciskiem myszy link do kroku i przerwij link (a skończysz jak poprzednio z kilkoma plikami Stp.
image

Każda metoda ma swoje zalety i wady.

2 polubienia

Świetnie, to jest dokładnie to, czego szukałem.
Otwieranie jest szybsze z włączonym połączeniem 3D, myślę, że zostawię to i ręcznie zerwę łącze.

Dziękuję :+1:

1 polubienie