Witam
Posiadam plik z konfiguracjami i konfiguracjami pochodnymi, czy jest możliwość zapisania w formacie STL w 1 raz i tworzenia niezależnych plików z nazwą konfiguracji?
Witam
Posiadam plik z konfiguracjami i konfiguracjami pochodnymi, czy jest możliwość zapisania w formacie STL w 1 raz i tworzenia niezależnych plików z nazwą konfiguracji?
Witam
W przypadku złożeń w opcjach eksportu STL należy zaznaczyć opcję "Zapisz wszystkie komponenty........ " :
Następnie możesz użyć makra w następujący sposób:
Dim swApp As Object
Dim Part As Object
Dim boolstatus As Boolean
Sub main()
Set swApp = Application.SldWorks
Set Part = swApp.ActiveDoc
Dim V As Variant
V = swApp.GetConfigurationNames(Part.GetPathName)
Dim i As Long
For i = 0 To UBound(V)
boolstatus = Part.ShowConfiguration2(V(i))
longstatus = Part.SaveAs3(Part.GetPathName & "-" & V(i) & ".STL", 0, 0)
Next
End Sub
Pozdrowienia
Nie jestem w złożeniu, ale w pliku części
Witam
Tak więc makro d.rogera działa doskonale i w pełni spełnia Twoje żądanie.
Pozdrowienia
Witam
Tak, manipulacja opcjami może być wykonywana tylko dla zespołów, jeśli używasz makra na częściach, musi ono działać tak, jak powinno i nie ma potrzeby ingerowania w opcje.
Pozdrowienia
Pracuję w środowisku, które nigdy nie prosi mnie o robienie makr. Nigdy nie używałem makra, czy możesz mi pokazać lub zrobić mi samouczek, aby dowiedzieć się, jak wstawić to makro? Gdzie go używać?
Witam
Oto załączony plik makra, a w celu instalacji możesz skorzystać z samouczków, które można znaleźć TUTAJ lub TUTAJ.
Pozdrowienia
Dziękuję d.roger !!
Witam
Dzięki za scenariusz. Przesyłam ikonę, którą zrobiłem, aby to zilustrować.
Chciałbym również zmodyfikować skrypt, aby usunąć plik . SLDPRT, który uruchamia się automatycznie. Ale kiedy otwieram kod, jest on nieczytelny, ponieważ nie mogę znaleźć, jak został zakodowany.
Z góry dziękujemy,
Witam wszystkich, dziękuję za makro. W moim przypadku chcę zapisać pliki Step z nazwą konfiguracji. Dobrze zainstalowałem makro, przetestowałem je, widzę, że coś się dzieje i że sw przechodzi przez wszystkie konfiguracje. Ale jak zrobić nagranie, zdecydować o formacie i miejscu nagrywania?... Z góry dziękuję za pomoc.
W przypadku ścieżki pliku, nazwy pliku i rozszerzenia pliku wszystko znajduje się w poniższym wierszu:
longstatus = Part.SaveAs3(Part.GetPathName & "-" & V(i) & ". STL", 0, 0)
Pozdrowienia
Bardzo dziękuję d.roger za pomoc!
Zastanawiam się jednak: skoro opcje siatki nie są określone w twoim makrze, jakie wartości są używane? Czy są to te te, które zostały określone w ostatnim eksporcie dokonanym "ręcznie"?
Witam
Odpowiem za niego, ale tak, zachowuje ustawienie postu. Ze swojej strony wymuszam konfigurację tak, aby wszyscy mieli ten sam sposób wykonywania eksportów.