Panowie, dzień dobry;
Chciałbym kontrolować grubość blachy, z przyzwyczajenia przechodzę przez równanie typu Epaisseur@Tolerie1="Epaisseur@RefExternes" lub za pomocą zmiennej globalnej, lub bezpośrednio za pomocą ograniczeń według innego szkicu, ale tutaj nie mogę tego zrobić.
Do zobaczenia na piżamie.
Jeśli masz pomysł, nie widzę powodu, dla którego nie można go zrobić!
Z góry dziękuję
epaisseurtolepilotee.jpg
Sztuczka, której używam: przy pierwszej funkcji rysującej grubość blachy, klikam prawym przyciskiem myszy "link values" na wymiar grubości i wpisuję nazwę "Grubość" (nic więcej).
I nagle, z każdym kolejnym cienkim wytłoczeniem, mogę sprawdzić "link do grubości" w funkcji wytłaczania. Bardzo praktyczne.
Gdy jest to proste wytłaczanie, kliknij prawym przyciskiem myszy wymiar, który daje grubość, "Wartości linków" i ponownie wybieram "Grubość".
Zobacz zdjęcie.
screenshot067.jpg
Problem polega na tym, że w zasadzie mój szkic "External Ref", na początku mojego utworu, jest napędzany w zespole. Tak więc wymiar grubości, który wyciągam z tego szkicu, jest kontrolowany (i chcę, aby tak pozostało!). Nie ma jednak możliwości "powiązania" wartości kontrolowanego wymiaru.
Zastanawiam się, czy nie pójdę w klasyczną objętość (nie blachę) i nie zajmę się potem składaniem. Ale to nie jest zbyt akademickie rozwiązanie!
Witam
Z której wersji SolidWorks korzystasz, ponieważ od 2012 roku zaszło wiele zmian?
Czy możesz dokładnie określić, czego nie możesz zrobić?
@+
Witam
Może spróbuj zacząć od objętości, która ma kształt profilu twojego giętego arkusza (lub nie), a grubość arkusza jest powiązana z segmentem RefExternes. Następnie całość przekształć w blachę.
1 polubienie
Małe pytanie z ciekawości: jaki jest pożytek z odniesienia do zespołu do kontrolowania grubości giętego arkusza?
Idę trochę w kierunku @coyote, do wersji z 2011 roku można było mieć tylko wygięte nadwozie. Od 2012 roku możemy mieć ich kilka i korzystać z metody, o której wspomniałem w pierwszym poście.
Dziękuję wam, panowie;
Na razie jestem na SOLID2012, ale to musi się wkrótce zmienić.
Użyłem roztworu Tomalam!
Moja grubość została poprowadzona na podstawie ogólnego szkicu, który prowadzi zestaw części blaszanych i części bryłowych. Konwersja części objętościowych na blachę po "wtyczce referencyjnej" pozwoliła mi rozwiązać wiele problemów!
Dziękuję!
Dla mnie lepiej jest wykonać części w objętości, a następnie przekonwertować na blachę
@+ -)
1 polubienie