Dużo pracujemy z wirtualnymi montażami. Używamy go do tworzenia podzespołów funkcjonalnych (część stała / część ruchoma) lub do przecięcia połączenia względem "standardowego" podzespołu (integrujemy standardowy podzespół naszej biblioteki z zespołem, czynimy go wirtualnym, a następnie modyfikujemy go tak, aby spełniał potrzeby w zespole). Upraszcza to również kopie zestawów (nie ma problemu ze zmianą nazw podzbiorów).
Z drugiej strony, kiedy importuję zespół zawierający wirtualne podzespoły do EPDM, zdałem sobie sprawę, że EPDM nie bierze pod uwagę bycia częścią wirtualnego podzespołu jako przypadku użycia dla części/zespołu (nie zwraca nawet zespołu zawierającego wirtualne podzespoły).
Czy jest jakieś ustawienie EPDM, które mi umknęło?
Wiedząc, że obecnie prawie 100% naszych zespołów zawiera tylko 2 wirtualne podzespoły, oznaczałoby to, że korzystanie z tej funkcji EPDM byłoby dla nas całkowicie niemożliwe (a szkoda, ponieważ jest to jedna z dużych zalet EPDM)
Interes zespołu wirtualnego polega na tym, że istnieją tylko 3 ograniczenia do zarządzania między 2 zespołami wirtualnymi zamiast 500 ograniczeń do zarządzania między 150 częściami zbiorczymi w złożeniu. Zarządzamy otwartymi/zamkniętymi pozycjami... za pomocą konfiguracji, więc im mniej ograniczeń masz w swoim zespole, tym lepiej dla Ciebie.
Mamy też "standardowe" podzespoły, w których ponownie wykorzystujemy 80% części bez modyfikacji oraz gdzie zmieniamy 20% części (konfiguracje długości, materiały). Wirtualne zarządzanie zestawami oznacza, że nie trzeba rejestrować zestawów o nazwie, która nie jest zarządzana w rzeczywistości. Pozwala to również uniknąć błędów zmiany nazw podzespołów podczas tworzenia kompletnej kopii zespołu.
Jesteśmy więc trochę dalecy od pierwotnej idei wirtualnych części (wirtualna część = wstępne badanie / oszacowanie, gdzie nie wiemy jeszcze, co tak naprawdę zrobimy jako projekt)
Posiadamy również zespoły spawane mechanicznie (zespół sldasm ze szkicem pilotażowym, który wymiaruje/pozycjonuje części). Fakt przejścia na wirtualną wersję dokumentów znacznie upraszcza zarządzanie kopiami i zmniejsza zawartość katalogów.
Przed virtual: rysunek, złożenie, katalog o tej samej nazwie co zespół i 10 lub 20 części (z nazwą katalogu zawartego w nazwie pliku) w tym katalogu
Po przejściu do wirtualnego na częściach: rysunek, montaż
Edit: w grupie roboczej PDM jest opcja, nie wiem, czy ma ona zastosowanie do Enterprise PDM:
Komponenty wirtualne można również wyświetlić na karcie Gdzie używane. Kliknąć Opcje (pasek narzędzi SolidWorks Explorer). Na karcie Odwołania/Gdzie używane w obszarze Szukaj wybierz pozycję Składniki wirtualne .
Co chcesz zobaczyć w nomenklaturze EPDM? Wirtualny podzbiór czy komponenty, które go tworzą?
W tym drugim przypadku która opcja "BOM" jest wybrana w konfiguracji zespołu wirtualnego? Aby to zrobić, otwórz zestaw wirtualny i przejdź do Configuration Manager, kliknij prawym przyciskiem myszy nazwę używanej konfiguracji (prawdopodobnie "Domyślną"), a następnie Właściwości.
Spróbuj "zagrać" w tę opcję, aby zobaczyć zachowanie na EPDM na poziomie przypadków użycia.
Dzięki za pomysł, ale te parametry grają tylko w nomenklaturach rysunków solidworks.
Zestawienia materiałowe EPDM i przypadki użycia są zarządzane przez EPDM za pośrednictwem bazy danych SQL i nie mają nic wspólnego z planowanymi zestawieniami materiałów.
Właśnie odkryłem narzędzie do porównywania nomenklatur EPDM zespołu między jego różnymi wersjami/wersjami, jest to po prostu blef (możesz zobaczyć dodawanie/usuwanie komponentów, zmianę konfiguracji, wersje różnych komponentów ....). Daje to niezwykle wyraźny i ultraprecyzyjny obraz ewolucji produktu.
Po zapytaniu mojego sprzedawcy jest to znany błąd EPDM.
Jest zarejestrowany pod numerem SPR 540146:
"Karta "Gdzie używane" dla części SWx, która jest wstawiona do wewnętrznego podzespołu, nie wskazuje na jego plik zespołu najwyższego poziomu, do którego się odnosi"
Jest w "wpływ na klienta: wysoki", więc solidworks może coś zrobić za 2 lub 3 lata...
Możliwe byłoby wykonywanie zapytań w bazie danych SQL, aby uzyskać przypadki użycia (patrz S-058284 bazy danych solidworks lub S-0344444, który jest podobny):
A priori zapytanie SQL można uruchomić za pomocą eksploratora widoku lokalnego repozytorium (w narzędziach/konstruktorze raportów).
W załączeniu znajduje się zapytanie sql podane przez SW w S-058284: nie działa tak, jak przy zmianie rozszerzenia z .sql na .crp, plik jest albo za stary (stara wersja epdm), albo z błędami składniowymi.
Na razie nie mogę testować, ale postaramy się to skonfigurować u naszego dealera