Równanie do znalezienia

Witam wszystkich,

Mam do czynienia z problemem matematycznym, muszę znaleźć równanie punktu w funkcji wartości (patrz załączony szkic)

Szkic przedstawia promień pod, a moim celem jest matematyczne znalezienie punktu wskazanego do programowania maszynowego. Widzimy okrąg o promieniu 0,1 odpowiadający mojemu narzędziu, który pochodzi z rzutu tych dwóch boków.

Mój promień pod głową jest podzielony na trzy promienie, które mają punkty połączenia ograniczone pod kątem 7° (wszystkie trzy promienie i dwie gładkie części są styczne). Jako punkt wyjścia promienia mam również wzór na pozycjonowanie, którym jest promieniowanie rentgenowskie (7/5,5). W końcu można zmienić tylko moją wartość promienia (środkową). Narzędzie jest styczne do promienia i pokrywa się względem punktu, w którym spotykają się promienie . Moim celem jest znalezienie współrzędnych początku mojego narzędzia za pomocą równania, w którym tylko wartość promienia może być zmodyfikowana na X i Y (Dwa równania jednocześnie).

Załączam również szkic 3D, jeśli kiedykolwiek

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

capture.png

Szkic załączony

probleme_mathematique.sldprt

Witam

Czy przyjrzałeś się temu, rozkładając się na kilka trójkątów, aby rozwiązać problem za pomocą prostych obliczeń trygonometrycznych   ?

Cdt

Fred

3 polubienia

Próbowałem, ale nie mogę uzyskać konkretnego wyniku, gdy zwiększam promień, położenie punktu początkowego nie rośnie liniowo. Do dzisiaj używano obliczeń ze stosunkiem, jednak gdy zbyt mocno zmieniasz promień, jesteś w bałaganie. Nie mogę przełożyć styczności między promieniem narzędzia a profilem promienia na równanie (ponieważ nigdy nie znajduje się w tym samym miejscu w zależności od wybranego promienia).

Witaj Kilian

Na co przyda się twoje 7°?

Nie rozumiem, dlaczego szukasz dolnego równania, które nie odpowiada niczemu funkcjonalnemu.

Czy możesz opowiedzieć nam więcej na ten temat, jeśli nie jest to trudne, aby ci pomóc?

To ciekawe, ponieważ jeśli twoje narzędzie porusza się od dołu do góry, oznacza to, że masz zmienne nachylenie głowicy narzędzia.

Powinieneś nam powiedzieć, jak porusza się Twoje  narzędzie

Pluszowy

1 polubienie

Po kilku testach zdałem sobie sprawę, że wykonując pojedynczy promień, uzyskaliśmy fałszywe wyniki na częściach pod względem estetycznym, a nawet pod względem wartości. Doszedłem do wniosku, że przecinając promień na trzy za pomocą dwóch większych szprych końcowych, uzyskałem doskonały wynik. W związku z tym narzucam sobie 7°, aby ograniczyć punkty styku mojego promienia. To, czego szukam, to punkty trajektorii mojego narzędzia w odniesieniu do mojego profilu. Nie chcę wchodzić w zbyt wiele szczegółów, aby Cię nie zgubić, po prostu staram się znaleźć obliczenie z nieznaną wartością, która odpowiada mojemu promieniowi, który chcę w końcu (który odpowiada promieniowi środka).

Do tej pory poczyniłem duże postępy, staram się rozbić to na trójkąt, tak jak wskazał Fred.

W załączeniu znajduje się mały schemat, aby zrozumieć, jak działa system. 

capture.png

W porządku, udało mi się, dziękuję za pomoc

Wielki kilian

Nie zapomnij zakończyć, wskazując najlepszą odpowiedź.

Miłego tygodnia :-)

2 polubienia

@Killian to nie jest miłe i niezbyt konstruktywne 

aby wskazać najlepszą odpowiedź, ponieważ nie daje ona żadnego rozwiązania podanego problemu

W jaki sposób oczekujesz, że inny uczestnik rozwiąże  Twój problem za pomocą tej odpowiedzi?

@+ -1

5 polubień

Witam

"W porządku, udało mi się, dziękuję za pomoc"

Tak, ale jeśli mógłbyś to rozwinąć, możemy być zainteresowani.

Niech Moc będzie z wami.

4 polubienia

Witam

Znalazłem wartości na moim szkicu, które były ustalone niezależnie od narzuconego promienia, a następnie zacząłem od środka mojego narzuconego promienia (R0,6 dla przechwycenia)

Najpierw szukałem punktu A na przechwycie (nie zależy mi na tym, że moje koło promieniowało na 0,1). Użyłem twierdzenia o plechy z ustalonym do niego kątem 18,35°, a także stosunkiem 0,0379.... * Promień, który jest również stały. Wnioskuję więc o swoje położenie w Y z punktu A lub dodaję wartość 0,00501, która również jest taka sama według dowolnej wartości promienia

Pozycja Y:  (( R * 0,03792708333) + ( R – (-R * Cos(18,35136876)))) + 0,00508564

Dla mojej pozycji w X, ponieważ mam swoją pozycję od punktu A do Y, a także kąt pod kątem 7°, używam również twierdzenia o plechy. Znajduję więc wartość punktu A w X lub dodaję stałą wartość 0,0685

Pozycja X: (( R * 0,03792708333) + ( R - ( R * Cos(18,35136876)))) / Tan(7) + 0,06851565

Obie strony są symetryczne, wystarczy się odwrócić, aby uzyskać właściwe równania, jest to trochę pracochłonne, ale działa (wziąłem wiele cyfr po przecinku dla moich stałych wartości, aby uzyskać jak najbardziej sprawiedliwy wynik na końcu).

capture.png
2 polubienia