Chcę dodać wartości w komórkach tabeli:

Mogę wpisać A6+A10 bezpośrednio i mam swój wynik.
Ale chciałbym użyć funkcji Suma (SUMA)
Aby wybrać część kolumny, mamy ":". Przykład: SUMA(A2:A5)
Ale aby wybrać rozłączne komórki, teoretycznie powinniśmy wpisać ",".
Ale wygląda na to, że to nie działa.
Ktoś ma odpowiedni solucja?
capture.png
Witam
Jest to , lub ; E n zgodnie z ustawieniami systemu Windows
1 polubienie
Witam
Po kliknięciu na tabelę pojawia się pasek, w którym znajduje się funkcja równania.
Niech moc będzie z wami.

4 polubienia
@Obi Wan: Tak, znam to dobrze, ale nie mogę zsumować tego za pomocą równania (patrz zdjęcia)!
Ręcznie to działa: A6 + A10 dobrze daje wynik (= 29), a nie z równaniem, które daje mi to, co widzisz na zakreślonym obrazie.
@Cyril.f: W pomocy SW jest to separator komórek. Ale to nie działa (patrz zdjęcia)
Na razie niewielu amatorów...
Zaskakujące zachowanie:
- W rozmiarze XL separatorem jest "; " na moim komputerze
- zazwyczaj SW używa XL, ale w tym przypadku nic nie działa (ani , ani ;).
1 polubienie
tak @stefbeno, dziwne i nie mogę znaleźć przedniego przecinka ","
Kropka, średnik, 2 ukośniki nic nie robią
Witam
Przyglądając się bliżej pomocy, mam wrażenie, że funkcja suma działa tylko w celu zsumowania kolumny bez możliwości rozgrupowania jak w Excelu.
Nie ma innego rozwiązania niż dodanie komórek w klasyczny sposób A1 + A5 + A6.... (sprawdzone za pomocą wersji od 2014 do 2017)
1 polubienie
Witaj @alain,
Rzeczywiście, to dziwne, przyjrzę się temu później, bo mam teraz dużo pracy.
Z drugiej strony, to, co możesz zrobić, to umieścić wiersze do dodania jeden pod drugim (wiersz 1 i 2), wstawić nowy wiersz (3) poniżej 1 i 2, dodać swoją sumę w wierszu (3), a następnie przeciągnąć wiersz (3) na dół tabeli.
Niech moc będzie z wami.
1 polubienie
Dziękuję wszystkim za pomoc!
Dochodzimy do wniosku, że na razie nie wiemy, jak lepiej zareagować, a zatem nie ma bezpośredniego rozwiązania tego problemu.