Równanie w tabeli

Chcę dodać wartości w komórkach tabeli:

Mogę wpisać A6+A10 bezpośrednio i mam swój wynik.

Ale chciałbym użyć funkcji Suma (SUMA)

Aby wybrać część kolumny, mamy ":". Przykład: SUMA(A2:A5)

Ale aby wybrać rozłączne komórki, teoretycznie powinniśmy wpisać ",".

Ale wygląda na to, że to nie działa.

Ktoś ma odpowiedni solucja?

capture.png
Witam Jest to , lub ; E n zgodnie z ustawieniami systemu Windows
1 polubienie

Witam

Po kliknięciu na tabelę pojawia się pasek, w którym znajduje się funkcja równania. 

Niech moc będzie z wami.

4 polubienia

@Obi Wan: Tak, znam to dobrze, ale nie mogę zsumować tego za pomocą równania (patrz zdjęcia)!

Ręcznie to działa: A6 + A10 dobrze daje wynik (= 29), a nie z równaniem, które daje mi to, co widzisz na zakreślonym obrazie.

@Cyril.f: W pomocy SW jest to separator komórek. Ale to nie działa (patrz zdjęcia)

Na razie niewielu amatorów...

Zaskakujące zachowanie:
- W rozmiarze XL separatorem jest "; " na moim komputerze
- zazwyczaj SW używa XL, ale w tym przypadku nic nie działa (ani , ani ;).

1 polubienie

tak @stefbeno, dziwne i nie mogę znaleźć przedniego przecinka  ","

Kropka, średnik, 2 ukośniki nic nie robią

Witam

Przyglądając się bliżej pomocy, mam wrażenie, że funkcja suma działa tylko w celu zsumowania kolumny bez możliwości rozgrupowania jak w Excelu.

Nie ma innego rozwiązania niż dodanie komórek w klasyczny sposób A1 + A5 + A6.... (sprawdzone za pomocą wersji od 2014 do 2017)

1 polubienie

Witaj @alain,

Rzeczywiście, to dziwne, przyjrzę się temu później, bo mam teraz dużo pracy.

Z drugiej strony, to, co możesz zrobić, to umieścić wiersze do dodania jeden pod drugim (wiersz 1 i 2), wstawić nowy wiersz (3) poniżej 1 i 2, dodać swoją sumę w wierszu (3), a następnie przeciągnąć wiersz (3) na dół tabeli.

Niech moc będzie z wami.

1 polubienie

Dziękuję wszystkim za pomoc!

Dochodzimy do wniosku, że na razie nie wiemy, jak lepiej zareagować, a zatem nie ma bezpośredniego rozwiązania tego problemu.