Witam
Próbuję ustawić wartości nut automatycznie zgodnie ze skalą mojej strony za pomocą równania takiego: 1/'Skala arkusza SW)'/20
Tylko to nie działa
Jak utworzyć równanie w mep? Zwykła funkcja nie jest oczywiście dostępna.
Czy ktoś kiedykolwiek spotkał się z tym problemem?
Z góry dziękujemy!
echelle_mep.jpg
Witam, umieszczenie znaku "=" przed nim nie działa?
Co się stanie, jeśli utworzysz właściwość niestandardową z formułą w niej i przywołasz ją w adnotacji?
Nie, Bartku!
Nie ma nic do roboty...
Próbowałem przez niestandardowe właściwości lub bezpośrednio w notatce i niemożliwe... To nie działa.
To podejrzane. Musi mieć jakąś sztuczkę!
1 polubienie
Przyznam, że tu mi się wysusza.....
Przyglądam się temu z mojej strony ;)
@Lespetitspieds,
Czy masz go we wszystkich swoich planach, czy jest na żądanie?
Jeśli jest na żądanie, dlaczego nie zrobić części linijki (być może z konfiguracją dostosowaną do różnych scenariuszy: część kilku milimetrów lub ramka o długości kilku metrów) i wstawić widok tej linijki w skali arkusza?
3 polubienia
Próbowałem nawet wstawić ogólną tabelę, a następnie umieścić równanie w jednym z pól, ale to nie rozwiązuje!
W każdym razie nie wiem, w jaki sposób uzyskam wynik, aby przypisać wartość do mojej oceny...
@Benoit.LF
To wcale nie jest głupie, co tam mówisz!
W rzeczywistości jest to rozwiązanie dla wszystkich poziomów firmy, więc oczywiście ewoluuje w zależności od tego, co znajduje się na tym poziomie.
Zamierzam zrobić test.
To powiedziawszy, nie jestem jedynym użytkownikiem oprogramowania w mojej firmie, ani w tym przypadku musi to pozostać czymś prostym w użyciu.
1 polubienie
"To wcale nie jest głupie, co tam mówisz!" Zdarza mi się to czasami... :-D
Na etui..., rozumiem..., musiałem to zrobić kilka lat temu dla klienta, najpierw zrobiłem z tego blok, ale z ryzykiem, że nie będę go skalował. Częściowe rozwiązanie było najbardziej niezawodne, ale jeśli musisz dostarczyć pliki oprogramowania natywnie, musisz dostarczyć ruler.sldprt! Z czym to może powodować, jeśli chodzi o problemy z kodowaniem plików CAD!!
A czemu nie... Po prostu narysuj linijkę skali (prostokąt) w pustym widoku, a następnie skojarz ten widok ze skalą dokumentu
To sprawi, że rozmiar legendy będzie powiązany w skali planu
4 polubienia
@jfaradon
W rzeczywistości twoje rozwiązanie zmieniłoby rozmiar linijki w zależności od skali strony.
O ile w moim przypadku linijka jest zawsze taka sama, o tyle tylko wartości (nuty) muszą się zmienić.
W każdym razie dziękuję...
1 polubienie
Aby ukończyć rozwiązanie Jfaradon:
Pusty widok musi mieć własną skalę (skalę niestandardową, a więc najprostszą 1/1), a notatka wywołuje skalę arkusza.