Witam
Chcę to sprawdzić za pomocą notatki umieszczonej na mojej mapie bazowej. Zasada jest prosta: w niestandardowych właściwościach moich części znajduje się właściwość "INDEX" i właściwość "Rewizja" specyficzna dla planu, gdy używane są tabele modyfikacji (co oczywiście ma miejsce w moim przypadku). Chcę więc porównać te dwie wartości w notatce i jeśli są równe, to nic nie wkładamy, a jeśli są różne, to umieszczamy wiadomość. Naiwnie próbowałem: if ($PRP:"Rewizja"=$PRPSHEET:"INDEKS", "" , "INNY INDEKS PLANU I INNY INDEKS CZĘŚCI") w trybie Excela, ale nie =)! Zrobiłem mały spacer po forach, ale nie mogę znaleźć żadnych informacji na temat równań w notatkach... Nie wiem nawet, czy to możliwe!?
Powtarzam: mamy myCADtools
Dziękuję za pomoc!
1 polubienie
Witam
O ile się nie mylę, oceny są "stałe", więc nie ma możliwości umieszczania formuł typu Excel.
Być może w formularzu właściwości niestandardowych, jeśli używasz go do wypełniania plików (nie testowane, ponieważ mamy Solidworks PDM plus makra, które sprawdzają rzeczy podczas ewidencjonowania).
Witam
Obawiam się, że Twój problem nie ma prostego rozwiązania: w zasadzie drw może wywołać kilka modeli 3D (prt i/lub asm).
Więc kiedy poprosisz SW o porównanie właściwości 2D z właściwością 3D, nie wie, którą 3D wybrać.
Prawie nie widzę tylko makra, aby uzyskać ten wynik, więc pojawia się pytanie, kiedy uruchomić to makro.
Dziękuję Cyril.f i stefbeno za odpowiedzi!
Podejrzewałem coś takiego i pomyślałem o makrze, ale rzeczywiście => kiedy je uruchomić? Użytkownik nie powinien być zmuszony do tego, ponieważ będą przeoczenia.
Czy myCADtools miałby narzędzie, które by mi to umożliwiło?
1 polubienie