Witam wszystkich i Szczęśliwego Nowego Roku! (nigdy nie jest za późno)
Utknąłem na moim 3D. Rzeczywiście, mam równanie, aby zwiększyć liczbę powtórzeń funkcji zgodnie z moją długością. Problem pojawia się, gdy liczba powtórzeń jest równa 1.
Stworzyłem więc równanie, aby usunąć funkcję powtórzenia, jeśli jest równa 1, ale wystąpił błąd: "Nie można ocenić następujących równań z powodu usuniętych/nieprawidłowych kursów: Równanie 18: \t"Powtórzenie liniowe8"= IIF ( "D1@Répétition liniowe 8" < 2 , "stłumione" , "Niestłumiony" "
Rozwiązanie?
eq_supp_repet.jpg
utworzyć zmienną pośrednią (na potrzeby testu) i wymusić wynik liczby powtórzeń do 2, aby móc usunąć funkcję?
2 polubienia
Dobry pomysł!
A jak mogę to zaprogramować?
Pozostaw więc równanie, jeśli =1, ale utwórz funkcję wypełniacza równolegle.
Niech moc będzie z wami.
Witam
Coś w tym stylu?
"Powtórzenie liniowe8"= IIF( "D1@Répétition Liniowe8" + 0,5 < 2 , "stłumione" , "niestłumione" "
Tak, że nigdy nie jest równa 1.
Z drugiej strony, jeśli wymiary zostały usunięte po usunięciu funkcji, nadal będzie występował błąd, jeśli są one używane w innych formułach. Musiałbyś zastąpić te wymiary referencyjne właściwościami, byłoby to łatwiejsze, lub musiałbyś sterować funkcją, która usuwa wynik tego powtórzenia, jeśli to możliwe.
2 polubienia
1- Co to za funkcja?
W przypadku, gdy jest to (jeśli dobrze zrozumiałem), gdy powtórzenie wynosi =1, daje to dziurę, której nie chcesz, ale której nie możesz usunąć, ryzykując usunięcie reszty.
Niech Moc będzie z wami.
2 polubienia
OBI WAN: To jest kwestia usunięcia, którą powtarzam. Rzeczywiście, późniejsze "zasypanie" może być pomysłem, ale nie jest to zbyt czyste w drzewie. Zamierzam poświęcić trochę czasu, aby znaleźć coś innego.
A.Leblanc: Twoja wersja niczego nie zmienia, bo problem polega na tym, że powtórzenie jest równe 1, a nie na weryfikacji równania.
To, czego nie rozumiem, to to, że pomimo błędu nic nie stoi na przeszkodzie, aby usunąć funkcję.
Jeśli dobrze zrozumiałem, masz jeden (s?) błąd (błędy) w formułach po usunięciu pojedynczej liczby?
Czy nie można wprowadzić wartości tego usuniętego wymiaru we właściwości i zastąpić łącza w formułach tą właściwością?
Błąd występuje po utworzeniu równania, które ma usunąć funkcję powtórzenia, jeśli liczba wystąpień jest równa 1. I nie rozumiem przyczyny błędu, wiedząc, że żadna z moich zmiennych nie zależy od powtórzeń.
Na przykład, jeśli wartość usuniętego wymiaru nie jest wynikiem formuły (EX liczba otworów do wyboru), można użyć panelu właściwości niestandardowych, aby wypełnić tę wartość i użyć jej w innych formułach.
Czy wiesz, że możliwe jest kontrolowanie usuwania funkcji za pomocą niestandardowych właściwości?
Jeśli jesteś zainteresowany, zajrzyj tutaj
http://www.lynkoa.com/tutos/import-export-formats-neutres/pi%C3%A8ce-param%C3%A9trable-avec-les-propri%C3%A9t%C3%A9s-personnalis%C3%A9es
1 polubienie
Ale powtórzenie nie może być równe jeden, być może powinieneś zrewidować swój wzór lub metodę, aby zdefiniować liczbę powtórzeń i to, że jest ona większa niż 1.
1 polubienie