Równania SolidWorks: Materia i ukryta część

Cze wszystkim

Mam dwa małe pytania dotyczące równań w solidworks:

• Czy możemy sparametryzować materiał części za pomocą równań?
  • Czy możemy kontrolować wyświetlanie lub ukrywanie części w równaniach? Mówiąc mam na myśli funkcję ukrywania, a nie funkcje usuwania / nie usuwania części.
    Chcę spróbować czegoś za pomocą funkcji ukrywania, ponieważ w przypadku funkcji usuwania (usuwanie części w złożeniu) mam błędne równania związane z tymi częściami (w złożeniu).

Z góry dziękujemy za Twoją opinię.

Witaj g_chanson,
Byłoby miło wiedzieć, która wersja Solidworks, a także kilka zrzutów ekranu, pomogłyby nam najlepiej zrozumieć pytanie.
Ze swojej strony nie opanowuję zbytnio makr, mając nadzieję, że pomożemy znaleźć rozwiązanie...
@+.
AR.

W przypadku wersji SolidWorks jest to 2021 i szukam tego:

Ale z kodem, który ukrywa mój kawałek, zamiast go usuwać.

Jeśli chodzi o materiał, to wydaje mi się, że stwierdziłem, że nie są to dane oparte na równaniu.

Bonjour;
Il n'est pas possible (A ma connaissance) de « Cacher »/« Montrer » des composants depuis une équation.
Ci-dessous quelques informations utiles...

3 polubienia

Bardzo dziękuję za pomoc!
Jest jedna rzecz, której nie mogę znaleźć, a jest to kontrola usuwania wyciągnięcia części z zespołu;

Kiedy to piszę (w Funkcje lub równania - składniki) mówi mi, że jest to niepoprawne i nie mogę znaleźć właściwej składni:
image

Czy można zrobić to, czego szukam, a jeśli tak, to czy wiedziałbyś, jak to napisać?
Z góry dziękuję

Nie jestem pewien, czy jest to wykonalne za pomocą równań
Być może tworząc 2 konfiguracje z funkcją i bez, a następnie za pomocą rodziny części w złożeniu, aby wybrać konfigurację (nie można dokonać tego wyboru za pomocą równania)

Łącze:

3 polubienia

Myślę, że obejmuje pełną ścieżkę funkcji w odniesieniu do montażu:
https://help.solidworks.com/2020/french/SolidWorks/sldworks/c_wn_equations_in_assemblies.htm
(ta sama tabela, ale z filmem jako bonusem :slight_smile:

2 polubienia