Odpowiednik "WBLOC" programu AutoCAD w programie Draftsight

Witam wszystkich,

Regularnie używamy polecenia WBLOC w naszym starym programie Autocad LT 2009 (jeśli nadal istnieje...), aby pobrać tylko daną warstwę i zapisać ją w formacie DXF dla lasera
Niestety nie jest już kompatybilny z systemem Windows 10, rozważamy przejście na Draftsight
Pobrałem wersję demonstracyjną, aby wypróbować tę słynną funkcję, ale nie daje mi ona takich możliwości jak na Autocadzie, a dokładnie nie daje mi możliwości wyboru warstwy
Czy jest inna funkcja w Draftsight, która pozwala to zrobić?, ponieważ oszczędza cenny czas
Załączam zrzut ekranu z 2 programami

Klasa A+

Hubert

capture_wbloc.png

Witam

Czy masz na myśli to, że za pomocą funkcji wblock możesz bezpośrednio wybrać interesujące Cię warstwy do stworzenia bloku?

W Draftsight, tak, funkcja bloku wygląda na uproszczoną, ale zawsze możesz wcześniej zamrozić niechciane warstwy za pomocą funkcji "narzędzia warstw" w formacie, a następnie utworzyć swój blok.

Witam

Tak, zgadza się, w Autocad możesz bezpośrednio wybrać, która warstwa zostanie wyeksportowana w DXF... lub nawet tylko jakie rodzaje linii, na przykład
Zamrożenie warstw zajmuje dużo czasu, jeśli masz tak, sto części do wyeksportowania w DXF....