Witam
Zajmuję się analizą statyczną części wielobryłowej i podczas wykonywania po raz pierwszy widzę ten komunikat o błędzie:
"Objętość jest mniejsza (1.e-40) dla elementu: 151687."
Patrz PJ.
Co musimy wiedzieć?!
erreur_simulation.jpg
Witam
Zajmuję się analizą statyczną części wielobryłowej i podczas wykonywania po raz pierwszy widzę ten komunikat o błędzie:
"Objętość jest mniejsza (1.e-40) dla elementu: 151687."
Patrz PJ.
Co musimy wiedzieć?!
Witam
Z tego, co rozumiem, element nie ma wystarczającej objętości, więc oprogramowanie ma problemy z konwergencją.
Czy możesz spróbować stworzyć siatkę o dłuższej długości siatki?
Zamknąłem i ponownie wylądowałem solidworks i w tej samej konfiguracji zadziałało... Mgły informatyki! Z drugiej strony nadal jestem w fazie badań nad moim modelem z grubą siatką i w średniej jakości. jutro postaram się go zagęścić, ale najwyraźniej nadal nie działa....
Witam
Zagęszczenie siatki nie pomoże w zaliczeniu obliczeń. W rzeczywistości często obserwuje się odwrotny efekt. Maksimum jest bardziej zlokalizowane, ale maksymalne naprężenie jest wyższe.
W porównaniu z początkowym problemem, czasami zdarza się, że elementy znajdują się w bardzo cienkim obszarze (np. otwór styczny do powierzchni). Siatka nie spełnia wówczas kryteriów wystarczającej formy, aby była spójna.
Witaj Chamade,
Zgadzamy się, że zagęszczenie nie pomoże w obliczeniach! Ale teraz, dzięki tajemnicom informatyki, sieć działa...
Odznaczyłem opcję "siatka średniej jakości", prawie zawsze używam "siatki opartej na krzywiźnie" i zaznaczam "niekompatybilna siatka", aby połączyć kapryśne ciało!
Zrzucimy winę na przypadkowy błąd komputera! Dziś rano to działa!
patrz wyżej!