Błąd siatki – mechanicznie spawana platforma

Witam wszystkich,
Oto moja mechanicznie spawana platforma.

Czasem używam simu;
Gdy wystrzeliwuję statyczny symulator, mam 4 punkty na belkach.
Gdy dodaję narzucone przemieszczenia, otrzymuję tak:

Zrobiłem kilka testów przed pisaniem tutaj, nawet na asemblerze, i było gorzej...
Więc usuwam belki. Dodaję ładunek 5000 N.
Podczas meshingu pojawiają się błędy. Gdy skończył, belki w centrum zniknęły.

Próbowałem krokiem, ale nic do roboty...

Oto plik, jeśli ktoś ma rozwiązanie.
Platforma K50.SLDPRT (1,6 MB)

Ludzie przede mną, pracujący przy tym projekcie (demontaż), nie używali mechaniki spawania (zwłaszcza że o tym nie wiedzieli...) do obliczenia różnych modyfikacji konstrukcyjnych.
Krótko mówiąc, czy powinienem zapomnieć o mechanice spawania i uderzyć belki ręcznie?

Dziękuję za pomoc.

Cześć @Cedric_MONKA
Miałem problem ze środkiem ciężkości, rozwiązałem go, rejestrując mechaniczny zespół jako część.
Może jeśli zamienisz to wszystko w martwe ciała, uprości to przestrzeń do SW.

Jeśli musisz wszystko przerysować przez projekcję, pobierz sekcje wiązki w bloku. Wkłada blok do pomieszczenia i wyciągasz. Najdłuższy będzie układ.

Dziękuję, nie pomyślałem o przekształceniu mojego składu w Part. Jeśli chodzi o wiązkę, nie wziąłem jej pod uwagę, to już wszystko. Ale teraz mam błąd, w siatce, na wszystkich płytach... Dodałem lokalną interakcję, ale nic do roboty...

Teraz jestem zagubiony.
Platforma Simu K50 ASM End State do PART. SLDPRT (519,1 KB)
Korzystam z SW 2021.

Cześć, przy tego typu obliczeniach przekazuję części wiązki objętościami
image

1 polubienie

Cześć,

Zgadzam się z @Scofield1, na dobrym poziomie PC nie ma dużego zainteresowania modelem " beam ".
Chyba że konstrukcja to kratownica wykonana w całości z belek.
Obliczenia są tylko nieco wolniejsze pod względem objętości.

Kolejna kwestia: standardowa siatka często występuje w zespołach wieloczęściowych lub wieloczęściowych.
Opcje siatki opartej  na krzywiźnie są zazwyczaj bardziej wydajne.
image

Przełączając wszystko na głośność, z opcją "ułożenia opartego na krzywiźnie " oraz obciążeniem w centralnej części płyty, symulacja statyczna działa płynnie (SW 2022) na obu modelach.

2 polubienia

Świetnie, z tą opcją działa od razu!

Wykonałem obliczenia na różnych częściach: na jednej spawanej mechanicznie, gdzie połączyłem wszystkie korpusy, jednej z funkcjami wyciągania oraz ASM zarejestrowanej częściowo. Mam inne wartości... Jaka jest więc najbardziej odpowiednia konstrukcja do wykonania symulacji?

Dziękuję.

W rzeczywistości, w symulacji nie można stosować akcji do krawędzi. Aby to zrobić, za pomocą narzędzia " linia separacji " możesz zdefiniować strefy. Na przykład powierzchnia nośna belki

Dla identycznych modeli obliczeniowych modelowanych inaczej miałem różne rezultaty, z mojego punktu widzenia szybciej pracować na pliku wielociałowym niż na zespole, ale czasem nie masz wyboru.

1 polubienie

Wykonałem obliczenia na różnych częściach: na jednej spawanej mechanicznie, gdzie połączyłem wszystkie korpusy, jednej z funkcjami wyciągania oraz ASM zarejestrowanej częściowo. Mam inne wartości...

Uzyskanie różnych wyników nie jest zaskoczeniem, jeśli podstawowe modele są różne: złożenie, jednociałowe lub wielociałowe...
Jeśli geometria jest podobna, siatka, materiały, styki mogą się różnić. I chociaż wszystkie te cechy są wizualnie podobne, symulacja wykorzystuje metody numeryczne, które mogą być wrażliwe na drobne różnice.

Na koniec pozostaje określić, co oznaczają " różne wartości": na jakich wielkościach fizycznych (przemieszczenia, naprężenia, deformacje itp.), w jakich punktach konstrukcji i z jakimi różnicami procentowymi.
Ocena trafności modelu i wiarygodności wyników to subtelne aspekty symulacji FE.

Podsumowując, staram się nie udzielać ogólnej odpowiedzi na pytanie:

Jaka jest więc najbardziej odpowiednia konstrukcja do wykonania symulacji?