Zrobiłem kilka testów przed pisaniem tutaj, nawet na asemblerze, i było gorzej... Więc usuwam belki. Dodaję ładunek 5000 N. Podczas meshingu pojawiają się błędy. Gdy skończył, belki w centrum zniknęły.
Ludzie przede mną, pracujący przy tym projekcie (demontaż), nie używali mechaniki spawania (zwłaszcza że o tym nie wiedzieli...) do obliczenia różnych modyfikacji konstrukcyjnych. Krótko mówiąc, czy powinienem zapomnieć o mechanice spawania i uderzyć belki ręcznie?
Cześć @Cedric_MONKA Miałem problem ze środkiem ciężkości, rozwiązałem go, rejestrując mechaniczny zespół jako część. Może jeśli zamienisz to wszystko w martwe ciała, uprości to przestrzeń do SW.
Jeśli musisz wszystko przerysować przez projekcję, pobierz sekcje wiązki w bloku. Wkłada blok do pomieszczenia i wyciągasz. Najdłuższy będzie układ.
Dziękuję, nie pomyślałem o przekształceniu mojego składu w Part. Jeśli chodzi o wiązkę, nie wziąłem jej pod uwagę, to już wszystko. Ale teraz mam błąd, w siatce, na wszystkich płytach... Dodałem lokalną interakcję, ale nic do roboty...
Zgadzam się z @Scofield1, na dobrym poziomie PC nie ma dużego zainteresowania modelem " beam ". Chyba że konstrukcja to kratownica wykonana w całości z belek. Obliczenia są tylko nieco wolniejsze pod względem objętości.
Kolejna kwestia: standardowa siatka często występuje w zespołach wieloczęściowych lub wieloczęściowych. Opcje siatki opartej na krzywiźnie są zazwyczaj bardziej wydajne.
Przełączając wszystko na głośność, z opcją "ułożenia opartego na krzywiźnie " oraz obciążeniem w centralnej części płyty, symulacja statyczna działa płynnie (SW 2022) na obu modelach.
Wykonałem obliczenia na różnych częściach: na jednej spawanej mechanicznie, gdzie połączyłem wszystkie korpusy, jednej z funkcjami wyciągania oraz ASM zarejestrowanej częściowo. Mam inne wartości... Jaka jest więc najbardziej odpowiednia konstrukcja do wykonania symulacji?
W rzeczywistości, w symulacji nie można stosować akcji do krawędzi. Aby to zrobić, za pomocą narzędzia " linia separacji " możesz zdefiniować strefy. Na przykład powierzchnia nośna belki
Dla identycznych modeli obliczeniowych modelowanych inaczej miałem różne rezultaty, z mojego punktu widzenia szybciej pracować na pliku wielociałowym niż na zespole, ale czasem nie masz wyboru.
Wykonałem obliczenia na różnych częściach: na jednej spawanej mechanicznie, gdzie połączyłem wszystkie korpusy, jednej z funkcjami wyciągania oraz ASM zarejestrowanej częściowo. Mam inne wartości...
Uzyskanie różnych wyników nie jest zaskoczeniem, jeśli podstawowe modele są różne: złożenie, jednociałowe lub wielociałowe... Jeśli geometria jest podobna, siatka, materiały, styki mogą się różnić. I chociaż wszystkie te cechy są wizualnie podobne, symulacja wykorzystuje metody numeryczne, które mogą być wrażliwe na drobne różnice.
Na koniec pozostaje określić, co oznaczają " różne wartości": na jakich wielkościach fizycznych (przemieszczenia, naprężenia, deformacje itp.), w jakich punktach konstrukcji i z jakimi różnicami procentowymi. Ocena trafności modelu i wiarygodności wyników to subtelne aspekty symulacji FE.
Podsumowując, staram się nie udzielać ogólnej odpowiedzi na pytanie:
Jaka jest więc najbardziej odpowiednia konstrukcja do wykonania symulacji?