Witaj gt22
Świetna reżyseria, z mojej strony też się starałem.
Myślę, że są prostsze rzeczy, ale to dopiero początek.
@+
escalier.jpg
Witaj gt22
Świetna reżyseria, z mojej strony też się starałem.
Myślę, że są prostsze rzeczy, ale to dopiero początek.
@+
Witaj hrey
Oto wersja Twoich schodów, którą szybko wykonasz w 5 minut.
Przesyłam Ci pomysł na klatkę schodową, a także plik pdf 3d.
Jeśli nie możesz go odzyskać, podaj mi format, który możesz odzyskać, a ja zobaczę, jak go do Ciebie wysłać.
Eksport zamienił krzywe w szorstki przekrój po prawej stronie, przepraszam.
Pozdrowienia
Franck
Cześć Franck51
po pobraniu
masz problem z długością bieżnika
i Twój pierwszy zrównoważony spacer, który z góry wydaje mi się bardzo sprawiedliwy ;-)
Cześć hrey
Twoje schody nie mają wahadłowych stopni
@+ ;-)
Witaj GT22
Moje schody mają wiele kołyszących się stopni, ale tylko 7 stopni.
Jest to schody przemysłowe, do których zostały wybrane, nie po to, aby zrobić totalną huśtawkę, a jedynie częściowo.
Tak więc w przypadku stopni jest tak samo w stopniach wahadłowych, ten jest większy. (W normie określono jedynie, że odległość stopnic między wyważonymi stopniami a prostymi stopniami nie może być mniejsza niż 10 mm. W moim projekcie zawsze wydaje się większy.
Pozdrowienia
@ Franck51 powiedział:
Po pobraniu i przekonwertowaniu to co widzę
coś dziwnego po bokach między moimi 2 zielonymi kropkami
1199,71 mm i mój skok przy 400 mm
więc OK, moja linia nie jest do końca w osi, ale i tak zaskakuje
http://img585.imageshack.us/img585/8034/0mx0.png
W wątku nie chciałem być w żaden sposób nieprzyjemny
Miłego dnia @+ ;-)
Nie ma dla mnie problemu, nie odebrałem Twojej uwagi w nieprzyjemny sposób, chodziło tylko o to, aby Ci wytłumaczyć, że projektuję schody "przemysłowe", a nie schody rzemieślnicze.
Wtedy szerokość lotu wynosi nie 800, ale 846 (nie jestem już pewien wymiaru).
Tak więc twoja zielona kropka po lewej stronie powinna być przesunięta na zewnątrz podłużnicy, a nie umieszczona wewnątrz słupka
Nie rozumiem, czemu odpowiada twoja linia 1199?
Otóż dokładnie
Moja linia 1199.71 to kursy między słupkami
i 400 moja oś nie w tym miejscu ci przyznaję, ale 1199/2=~ 600
po sprawdzeniu właśnie zauważyłem
-że zgubiłem swoje punkty za pomocą narzędzia do oceny i pomiaru na SW w widoku z przodu
788 Pomiar między
@+ :-(
Witam
Zaczynam też interesować się tematem parametrycznego obrotu ćwiartkowego. Czytałem i próbowałem śledzić różne posty na tym forum i w jednym nurcie, nie znajdując wszystkich moich maluchów:
Jeśli chodzi o słownictwo, zaczyna się ono poprawiać, ale nie znalazłem wyjaśnienia na temat zgodności między plikiem "szablon schodów" w solidworks a arkuszem kalkulacyjnym "schody schodowe" oferowanym do pobrania. Aby zacząć od parametryzacji, myślę, że ten link jest niezbędny, aby być może przepisać go na równania SW.
Zastanawiałem się, jak różne były próby na ten temat, stąd to drążenie tematu.
Dziękuję
Cześć @tecnao
Udało mi się otworzyć Excell, ale nie twoją część schodów
@+ ;-))
Cześć @tecnao
Czy możesz być bardziej konkretny na temat tego, czego naprawdę szukasz.
Pracuję z programem Inventor i tworzę parametryczne schody przemysłowe za pomocą arkuszy Excel.
Jeśli mogę ci pomóc, nie ma problemu.
Nie wahaj się zapytać.
Franck
PS: czy możesz umieścić swój plik w formacie czytelnym dla dowolnego typu CAD (na przykład krok lub stl).
Ups, przepraszam za spóźnioną odpowiedź, błędne ustawienia subskrypcji w miarę postępu dyskusji.
W PJ plik SW w formacie krokowym, ale prawie tylko szkice, nie jestem pewien czy przejdzie w kroku.
W przeciwnym razie, podsumowując, staram się zaprojektować proste schody wahadłowe w skali 1/4, ale chciałbym skorzystać z okazji, aby zrobić coś parametrycznego, aby je dostosować, jeśli któregoś dnia pojawi się zapotrzebowanie po raz drugi.
Aby posunąć naprzód schmilblick, zacząłem rysować zrównoważony skręt 1/4 za pomocą metody brony do obliczenia huśtawki, ale wynik był szczerze mówiąc nie idealny pod względem estetycznym, aby mieć wewnętrzną podłużnicę, jaką chciałem (niezbyt estetyczne złamanie).
Wznowiłem więc huśtanie się, aby ograniczyć liczbę kroków do wymachiwania i przeszedłem z 10 do 5. Tutaj wynik jest znacznie bardziej dostosowany do tego, co chciałem estetycznie, ale prawdopodobnie trochę mniej komfortowy.
Zmiana z 10 na 5 zrównoważonych kroków nie była niestety łatwa do wykonania, z wieloma nierozwiązanymi ograniczeniami, które można było przerobić, ... To jest miejsce, w którym zainteresowałaby mnie strona parametryczna: aby móc skorygować tylko parametr liczby kroków zrównoważonych i aby wszystko dostosowywało się automatycznie. Ale może proszę trochę za dużo. Więc jeśli masz pomysł na proces, który należy wykonać, aby osiągnąć ten cel, jestem zainteresowany.
A jeśli moja ekstrapolacja 5-stopniowego huśtawki jest błędna, jestem otwarty na wszelkie konstruktywne komentarze. Jeśli Franck chce zobaczyć, jak to będzie wyglądać z jego konfiguracją programu Inventor, dane wejściowe są następujące:
Wysokość końcowa: 2,91 m
Szerokość klatki schodowej: 0,95 m
Długość pierwszej ćwiartki niska (już nie pamiętam nazwy technicznej i jestem zbyt leniwy, żeby szukać): 1,70 m
Długość drugiej ćwiartki szczytu: 3,49 m
Dziękuję.
Cześć @tecnao
Na twoim kroku nie ma zbyt wiele??????
spróbuj go otworzyć i poszukaj, musi być wilk ;-))
@+ ;-)
Plik, który przejmowałem, był plikiem SW w tym poście:
http://forum.solidagora.com/escaliers-3d-solidworks-familles-quarts-tournant-t1987.html
i to musiałeś wziąć z tego, co zrozumiałem (domyślam się, że GT22 z Solidagory jest taki sam jak ten z Lynkoa)
Witaj Tecnao
Właśnie zrobiłem twoje schody (szybko) z naszym projektem.
Starałem się uzyskać jak najwięcej twoich ocen, ale producent zbliża mnie do tego, ale nie do końca.
Chciałeś: Posiadam:
HT ukończone 2910 HT ukończone 2910
Cofnięcie od początku : 1700 Cofnięcie od początku : 1577
Spadek : 3490 Spadek : 3487
Szerokość huśtawki: 950 Szerokość huśtawki: 1000
Nasza huśtawka znajduje się na 7 stopniach.
Dziękuję Franck, to jest tiptop. to, co by mnie teraz interesowało, to posiadanie metody, która jest używana do posiadania tego samego typu możliwości w oprogramowaniu zamiast w programie Inventor. I w ten sposób, aby móc dostosować się do upadków na wartości, które pasowałyby jak ulał. Bo tak naprawdę mam kilka spostrzeżeń:
- wysokość stopni to 194mm, więc 15 stopni, ja szedłem na 17 stopni o wysokości 171mm. Mam bieżnik 245, więc g+2h = 587. Może właściwa wartość jest gdzieś pomiędzy 2?
- podłużnica wewnętrzna ma zmodyfikowaną szerokość na styku ze słupkiem, którą chcę usunąć ponieważ podłużnica będzie wykonana z płaskiej stali
- Szerokość stopni jest rzeczywiście trochę za duża dla mojego zastosowania.
- Wreszcie, nie skręca dla mnie w dobrym kierunku
Myślę, że to wszystkie te kryteria sprawiły, że znalazłem się na równowadze 5 kroków zamiast 7. Czy to jest coś, co też ustawiłeś, liczba kroków się zachwiała? Czy 5 to problem?
Jeszcze raz dziękuję, nie mam ochoty krytykować dla samego krytykowania, ale żeby się dokształcić, nie jestem pierwszym producentem schodów we Francji...
Sebastian
Witaj Tecnao
Oto schody w wersji prawoskrętnej
Aby odpowiedzieć na Twoje pytania:
Mogę robić schody tylko z 7 stopniami zrównoważonymi na 1 ćwiartce skrętu. Podjęliśmy tę decyzję ze względu na problemy z gospodarką naszym lasem, więc wersja 5 zrównoważonych kroków nie jest dla nas możliwa.
Jeśli chodzi o wysokość stopni, to rzeczywiście 17 stopni byłoby wygodniejsze, ale będziesz musiał zmniejszyć swoje kolano. Ten jest obliczany na linii kroku i przy twoich wymiarach wynosiłby około 233,8 (osobiście uważam, że jest mały), chyba że możesz zwiększyć część startową, a może kompromis do 16 kroków
Osobiście preferuję schody z maksymalnie zrównoważonymi stopniami. Krzywizny podłużnic są bardziej płynne i bardziej estetyczne.
Dla twojej adaptacji do SW nie jestem z wyścigu dsl
Pozdrowienia
Franck
Dziękuję Franck, nienaganny. Wolałbym też huśtawkę na 7 stopniach, ale nie kompatybilną z prostą podłużnicą zgodnie z życzeniem. Próbuję zrobić 16 kroków, ale to są granice mojego rysunku, muszę cofnąć prawie całe kołysanie. Ale to właśnie próbując się naprzód w początkowym pytaniu o zautomatyzowaną całość parametryczną.
Kopiąc okrążenie, czytałem wszystko po trochu, a niektórzy mierzą to na 350 z zewnątrz, inni na 500 z rampy (obliczenia zachowałem). Jakie rozwiązanie wybrałeś w zawodzie?
Wreszcie, aby zbudować klatkę schodową, plik Excel, który służy jako podstawa, generuje co dokładnie: plik współrzędnych 3D stopni?
Jeszcze raz dziękuję.
Sebastian
Jeśli chodzi o bieżnik, odległość jest prawie zawsze obliczana od wewnętrznej strony rampy.
Zwykle jest to połowa szerokości woleja dla szerokości od 800 do 1000 (na przykład dla szerokości 900 linia kroku zostanie umieszczona w odległości 450 od rampy), powyżej szerokości 1000 linia kroku pozostanie na 500 (przykład dla linii 1000 kroków do 500 dla linii kroku 1200 zawsze na 500).
Pozostaje jeszcze jeden przypadek, który dotyczy schodów PMR (osoba o ograniczonej sprawności ruchowej, "na przykład osoba starsza"): linia kroku jest ustawiona na 350 mm na zewnątrz dla szerokości 800 i rozciąga się do 500 dla biegu 1000.
Używamy więc obu w zależności od przeznaczenia naszych produktów.
Następnie, nasze pliki Excel pozwalają nam obliczyć wszystkie wymiary części, a także całą obróbkę wraz z ich pozycjonowaniem. Każda wartość odpowiada zmiennej.
Wszystko, co musimy teraz zrobić, to narysować części, przypisując im zmienne.
Posiadamy arkusze excela z aż 1200 wierszami zmiennych i zakładką X
Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno.