Ups, przepraszam za spóźnioną odpowiedź, błędne ustawienia subskrypcji w miarę postępu dyskusji.
W PJ plik SW w formacie krokowym, ale prawie tylko szkice, nie jestem pewien czy przejdzie w kroku.
W przeciwnym razie, podsumowując, staram się zaprojektować proste schody wahadłowe w skali 1/4, ale chciałbym skorzystać z okazji, aby zrobić coś parametrycznego, aby je dostosować, jeśli któregoś dnia pojawi się zapotrzebowanie po raz drugi.
Aby posunąć naprzód schmilblick, zacząłem rysować zrównoważony skręt 1/4 za pomocą metody brony do obliczenia huśtawki, ale wynik był szczerze mówiąc nie idealny pod względem estetycznym, aby mieć wewnętrzną podłużnicę, jaką chciałem (niezbyt estetyczne złamanie).

Wznowiłem więc huśtanie się, aby ograniczyć liczbę kroków do wymachiwania i przeszedłem z 10 do 5. Tutaj wynik jest znacznie bardziej dostosowany do tego, co chciałem estetycznie, ale prawdopodobnie trochę mniej komfortowy.

Zmiana z 10 na 5 zrównoważonych kroków nie była niestety łatwa do wykonania, z wieloma nierozwiązanymi ograniczeniami, które można było przerobić, ... To jest miejsce, w którym zainteresowałaby mnie strona parametryczna: aby móc skorygować tylko parametr liczby kroków zrównoważonych i aby wszystko dostosowywało się automatycznie. Ale może proszę trochę za dużo. Więc jeśli masz pomysł na proces, który należy wykonać, aby osiągnąć ten cel, jestem zainteresowany.
A jeśli moja ekstrapolacja 5-stopniowego huśtawki jest błędna, jestem otwarty na wszelkie konstruktywne komentarze. Jeśli Franck chce zobaczyć, jak to będzie wyglądać z jego konfiguracją programu Inventor, dane wejściowe są następujące:
Wysokość końcowa: 2,91 m
Szerokość klatki schodowej: 0,95 m
Długość pierwszej ćwiartki niska (już nie pamiętam nazwy technicznej i jestem zbyt leniwy, żeby szukać): 1,70 m
Długość drugiej ćwiartki szczytu: 3,49 m
Dziękuję.
gabarit_escalier. Krok