1/4 krętych schodów i innych

Witam

Jestem stolarzem i zamierzam wykonać model schodów obrotowych 1/4 ze stopniami i/lub podstopnicami z karbowaną podłużnicą za pomocą solidworks.

Jako przykład załączam zdjęcie.

Z góry dziękuję

100_3112.jpg

Witam!

Nie do końca zrozumiałem! Czy szukasz wiedzieć, jak wziąć z solidnym

A może szukasz gotowego modelu?

Osobiście narysowałem ćwierć obrotu z centralną podłużnicą.

1 polubienie

Witam

Jeśli stworzyć to, co mówisz, jest to bardzo łatwe do zrobienia, więc w czym tak naprawdę tkwi problem?

Mathieu

Dobry wieczór

Problem w tym, że nie wiem, jak zrobić schody z 2 podłużnicami i kołysaniem, które zmienia się wraz z wysokością

Hervé powiedział:

Witam

Mówimy o klatce schodowej krętej w 1/4, która miałaby po prostu deskę (jak na o różnych rozmiarach), która wprowadzając wysokość 1 piętra, podawałaby położenie stopni i belek z boku oraz belek obrotowych?

Nie jestem dobry w terminologii stolarskiej, co to jest podłużnica i podstawa.... I myślę, że nie jestem jedyny.

Cześć @ wszyscy

Link do projektu i języka schodów

http://philippe.berger2.free.fr/Bois/Systemes%20Constructifs/Escaliers/les_escaliers.htm

@+

1 polubienie

Pracuję nad tym, staram się stworzyć schody ćwierćobrotowe, które będą konfigurowalne

w tym celu tworzę linię kroku za pomocą 2 szkiców, które przekształcam w szkic 3D

Znając moją ucieczkę i moje wysokości spacerowe podążające za jego zboczem

a także moje kolana

Myślę, że mogę stworzyć te schody, które powinny być konfigurowalne po fakcie

@+

Cześć gt22

Dziękuję za przyjrzenie się mojemu problemowi, jak zrobić szkic w 3D z ćwiartką

okrąg i mają nachylenie, ponieważ próbowałem, ale bez rezultatów, a ponadto wykonaj regularne bieżnik na swoim szkicu, ponieważ ćwiartka koła to osobny ciąg.

Dziękuję i @+

Witam

Jestem projektantem w firmie, która jest pierwszą we Francji.

Nie wiem jak z SolidWorks, ponieważ pracuję z Inventorem, ale myślę, że muszą być podobne.

Wszystkie nasze schody można skonfigurować z poziomu arkuszy Excel.

Musisz tylko obliczyć salda w arkuszu Excela, a następnie połączyć ten arkusz Excela z solidworks z każdą częścią.

Tak więc, gdy górna część stopni zostanie zmieniona, schody zostaną cofnięte lub liczba stopni, wszystko zostanie zaktualizowane.

Oto link, pod którym możesz pobrać arkusz kalkulacyjny z huśtawkami z kołnierzami schodów.

http://lionel.ponnelle.pagesperso-orange.fr/Balancement_herse.htm

Najtrudniej jest nie obliczyć wychyleń stopni (to tylko geometria), ale obliczyć krzywe podłużnic.

Pozdrowienia

1 polubienie

dzięki za udostępnienie @ Franck51

Dostarczy odpowiednie dane każdemu, kto ich potrzebuje

@+ ;-D

@Franck51, powinieneś umieścić ten piękny plik w samouczku, aby każdy mógł się nim cieszyć!

Przepraszam

Nie chodzi o to, że ja tego nie chcę, ale te dokumenty są poufne.

Za pomocą naszych arkuszy Excela obliczamy wszystkie wymiary części, ale także generujemy programy do naszych sterowników numerycznych.

Jeszcze raz przepraszam

1 polubienie

Dobry wieczór

Próbuję zrobić szkic krok po kroku, ale nie ma sposobu, aby uzyskać wynik

Jeśli ktoś ma model to mogę poszukać jego wykonania i wydrukować podłużnice i stopnie po modyfikacji wymiarów.

@+

Cześć Hrey

Wyślij  mi konfigurację swoich schodów, a ja zobaczę, co mogę zrobić.

Może mógłbym zamodelować klatkę schodową i wysłać ją do Ciebie na przykład w iges.

Pozdrowienia

Radzę stworzyć plany określające rozmiar klatki schodowej (2 równoległe płaszczyzny dla wyjścia i 2 płaszczyzny pod kątem 90° pozostałych dla przyjścia schodów. Na tych planach budujesz krawędzie, a następnie stopnie przy podstopnicach itp.

Jeśli nie jest to jasne, możesz napisać do mnie na alain.viard@riotinto.com.

Powodzenia

dobrze po kilku godzinach pracy

i bóle głowy

http://img560.imageshack.us/img560/7935/61sj.png

To samo z zewnętrznymi podłużnicami

http://img27.imageshack.us/img27/2638/dmyo.png

@+ ;-)

Witaj Franck51

Przesyłam Ci szkic klatki schodowej

@+

escalier.jpg

Witaj gt22

Świetna reżyseria, z mojej strony też się starałem.

Myślę, że są prostsze rzeczy, ale to dopiero początek.

@+

escalier.jpg

Witaj hrey

Oto wersja Twoich schodów, którą szybko wykonasz w 5 minut.

Przesyłam  Ci pomysł na klatkę schodową, a także plik pdf 3d.

Jeśli nie możesz go odzyskać, podaj mi format, który możesz odzyskać, a ja zobaczę, jak go do Ciebie wysłać.

Eksport zamienił krzywe w szorstki przekrój po prawej stronie, przepraszam.

Pozdrowienia

Franck

r15r33_scm.igs

A oto plik PDF 3D

r15r33_scm.pdf