Witam
Jestem stolarzem i zamierzam wykonać model schodów obrotowych 1/4 ze stopniami i/lub podstopnicami z karbowaną podłużnicą za pomocą solidworks.
Jako przykład załączam zdjęcie.
Z góry dziękuję
100_3112.jpg
Witam
Jestem stolarzem i zamierzam wykonać model schodów obrotowych 1/4 ze stopniami i/lub podstopnicami z karbowaną podłużnicą za pomocą solidworks.
Jako przykład załączam zdjęcie.
Z góry dziękuję
Witam!
Nie do końca zrozumiałem! Czy szukasz wiedzieć, jak wziąć z solidnym
A może szukasz gotowego modelu?
Osobiście narysowałem ćwierć obrotu z centralną podłużnicą.
Witam
Jeśli stworzyć to, co mówisz, jest to bardzo łatwe do zrobienia, więc w czym tak naprawdę tkwi problem?
Mathieu
Dobry wieczór
Problem w tym, że nie wiem, jak zrobić schody z 2 podłużnicami i kołysaniem, które zmienia się wraz z wysokością
Hervé powiedział:
Witam
Mówimy o klatce schodowej krętej w 1/4, która miałaby po prostu deskę (jak na o różnych rozmiarach), która wprowadzając wysokość 1 piętra, podawałaby położenie stopni i belek z boku oraz belek obrotowych?
Nie jestem dobry w terminologii stolarskiej, co to jest podłużnica i podstawa.... I myślę, że nie jestem jedyny.
Cześć @ wszyscy
Link do projektu i języka schodów
http://philippe.berger2.free.fr/Bois/Systemes%20Constructifs/Escaliers/les_escaliers.htm
@+
Pracuję nad tym, staram się stworzyć schody ćwierćobrotowe, które będą konfigurowalne
w tym celu tworzę linię kroku za pomocą 2 szkiców, które przekształcam w szkic 3D
Znając moją ucieczkę i moje wysokości spacerowe podążające za jego zboczem
a także moje kolana
Myślę, że mogę stworzyć te schody, które powinny być konfigurowalne po fakcie
@+
Cześć gt22
Dziękuję za przyjrzenie się mojemu problemowi, jak zrobić szkic w 3D z ćwiartką
okrąg i mają nachylenie, ponieważ próbowałem, ale bez rezultatów, a ponadto wykonaj regularne bieżnik na swoim szkicu, ponieważ ćwiartka koła to osobny ciąg.
Dziękuję i @+
Witam
Jestem projektantem w firmie, która jest pierwszą we Francji.
Nie wiem jak z SolidWorks, ponieważ pracuję z Inventorem, ale myślę, że muszą być podobne.
Wszystkie nasze schody można skonfigurować z poziomu arkuszy Excel.
Musisz tylko obliczyć salda w arkuszu Excela, a następnie połączyć ten arkusz Excela z solidworks z każdą częścią.
Tak więc, gdy górna część stopni zostanie zmieniona, schody zostaną cofnięte lub liczba stopni, wszystko zostanie zaktualizowane.
Oto link, pod którym możesz pobrać arkusz kalkulacyjny z huśtawkami z kołnierzami schodów.
http://lionel.ponnelle.pagesperso-orange.fr/Balancement_herse.htm
Najtrudniej jest nie obliczyć wychyleń stopni (to tylko geometria), ale obliczyć krzywe podłużnic.
Pozdrowienia
dzięki za udostępnienie @ Franck51
Dostarczy odpowiednie dane każdemu, kto ich potrzebuje
@+ ;-D
@Franck51, powinieneś umieścić ten piękny plik w samouczku, aby każdy mógł się nim cieszyć!
Przepraszam
Nie chodzi o to, że ja tego nie chcę, ale te dokumenty są poufne.
Za pomocą naszych arkuszy Excela obliczamy wszystkie wymiary części, ale także generujemy programy do naszych sterowników numerycznych.
Jeszcze raz przepraszam
Dobry wieczór
Próbuję zrobić szkic krok po kroku, ale nie ma sposobu, aby uzyskać wynik
Jeśli ktoś ma model to mogę poszukać jego wykonania i wydrukować podłużnice i stopnie po modyfikacji wymiarów.
@+
Cześć Hrey
Wyślij mi konfigurację swoich schodów, a ja zobaczę, co mogę zrobić.
Może mógłbym zamodelować klatkę schodową i wysłać ją do Ciebie na przykład w iges.
Pozdrowienia
Radzę stworzyć plany określające rozmiar klatki schodowej (2 równoległe płaszczyzny dla wyjścia i 2 płaszczyzny pod kątem 90° pozostałych dla przyjścia schodów. Na tych planach budujesz krawędzie, a następnie stopnie przy podstopnicach itp.
Jeśli nie jest to jasne, możesz napisać do mnie na alain.viard@riotinto.com.
Powodzenia
dobrze po kilku godzinach pracy
i bóle głowy
http://img560.imageshack.us/img560/7935/61sj.png
To samo z zewnętrznymi podłużnicami
http://img27.imageshack.us/img27/2638/dmyo.png
@+ ;-)
Witaj gt22
Świetna reżyseria, z mojej strony też się starałem.
Myślę, że są prostsze rzeczy, ale to dopiero początek.
@+
Witaj hrey
Oto wersja Twoich schodów, którą szybko wykonasz w 5 minut.
Przesyłam Ci pomysł na klatkę schodową, a także plik pdf 3d.
Jeśli nie możesz go odzyskać, podaj mi format, który możesz odzyskać, a ja zobaczę, jak go do Ciebie wysłać.
Eksport zamienił krzywe w szorstki przekrój po prawej stronie, przepraszam.
Pozdrowienia
Franck