Chciałbym wiedzieć, jaki jest najłatwiejszy i najszybszy sposób stworzenia tego szkicu 3D w SolidWorks: jak się do tego zabrać? Być może najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić, jest zrobienie filmu.
Wykonanie dolnej części jest proste. Robi się trochę trudno w górnej części i pionach, które je łączą. Zobacz więc moje następne pytanie.
Edit: to szkic 3D używany wtedy dla spawanego mechanika, a nie objętość!
Wykonałbym płaszczyznę przesuniętą o 700 mm od górnej płaszczyzny,
Następnie w szkicu 3D wykonaj dolną część na górnej płaszczyźnie i bok, aby ją związać, a następnie górę na utworzonej płaszczyźnie bez jej ograniczania.
Trochę jak @Frederic dla mnie. Podzieliłbym to wszystko na 3 szkice.
Pierwszy w 2D (dolny) na pierwszym planie
Drugi w 2D (górny) na płaszczyźnie naprzemiennej
I trzeci w 3D, aby połączyć kropki między górną a dolną.
Najbardziej przeszkadza mi to, że masz wymiar 100° zamiast wymiaru szerokości góry odpowiadającego 1000 na dole. Ale musi być w stanie uzyskać go automatycznie za pomocą równania, aby uniknąć powtarzania wszystkiego, jeśli zmieni się wymiar wysokości
Lub inny wariant
Szkic 1 w 2D na dole.
Utwórz płaszczyznę odsunięcia 700 mm i płaszczyznę zorientowaną pod kątem 100°, która zaczyna się od dolnego szkicu (w punktach XYZ)
Narysuj dwie linie rozpoczynające się od dołu szkicu, zorientowane i przecinające płaszczyznę odsunięcia.
3. szkic 2D na rzucie offsetowym dla górnej części.
4. szkic trójwymiarowy (3D) dla pozostałych linii, które mają połączyć dwa szkice