Muszę umieścić punkt na otwartej ścieżce złożonej ze splajnów i odcinków prostych stycznych do siebie, w określonej odległości od końca tej ścieżki (nie odległości w linii prostej, ale zgodnie z trajektorią).
Niestety, nie wydaje się to możliwe w zarysie trajektorii.
Zdecydowałem się na stworzenie krzywej złożonej trajektorii i utworzenie punktu odniesienia (narzędzie "geometria odniesienia"), z krzywą złożoną i opcją "odległość" jako wyborem. Ale znowu to nie działa: nie można zweryfikować, komunikat "błąd: nie można utworzyć punktu kompilacji".
Zaznaczam, że używam 2015.
Jeśli ktoś ma jakiś trik na stworzenie tego ściegu, to bardzo by mi pomógł.
Narzędzie "punkt odniesienia" nie pozwala na użycie krzywej (zaznaczenie krzywej w drzewie modelu), ale krawędź już tak (kliknięcie krzywej w modelu 3D). Jednak w tym przypadku uwzględniana jest tylko wybrana krawędź. A w moim przypadku krzywa kompozytowa jest uważana przez SW za składającą się z kilku krawędzi.
Przybliżone rozwiązanie: Otwórz nowy szkic i utwórz splajn, który przybliża różne wybrane elementy, segmenty, splajny lub inne ( menu Narzędzia - Narzędzia splajnu - Dostosuj splajn). Dostosuj kryterium "Tolerancja", aby obsłużyć dokładność przybliżenia.
Możliwe jest wtedy utworzenie punktu w postaci geometrii odniesienia ( menu Wstaw - Geometria odniesienia - Punkt...) poprzez wybranie splajnu i wskazanie odległości krzywoliniowej od początku krzywej.
tak, ale nie... Dzięki rozwiązaniu zaproponowanemu przez Lynka mogę kontrolować odległość między jednym końcem splajnu a drugim, ale
de1, nie ma potrzeby stosowania segmentu i ograniczenia równej długości, mogę bezpośrednio umieścić wymiar kierujący długością bezpośrednio na splajnie
z 2, wspomniany splajn żyje i niekoniecznie będzie podążał za przebiegiem mojej trajektorii. Mógłbym dodać punkty zbieżności splajnu / trajektorii, ale zostaną one rozłożone po pewnych modyfikacjach położenia punktu na trajektorii i modyfikacji kształtu trajektorii.
Nie wiem, czy to pomaga, ale dzięki zastosowaniu powtarzania krzywej dochodzę do tego.
Stworzyłem krzywą trajektorii i półkulę na jej końcu. Następnie powtórz za pomocą krzywej (tylko 2 wystąpienia) utworzonego ciała . Środek 2. półsfery znajduje się na trajektorii i będzie napędzany przez odległość powtórzenia.