Szkic punktu na trajektorii

Witam

Muszę umieścić punkt na otwartej ścieżce złożonej ze splajnów i odcinków prostych stycznych do siebie, w określonej odległości od końca tej ścieżki (nie odległości w linii prostej, ale zgodnie z trajektorią).

Niestety, nie wydaje się to możliwe w zarysie trajektorii.

Zdecydowałem się na stworzenie krzywej złożonej trajektorii i utworzenie punktu odniesienia (narzędzie "geometria odniesienia"), z krzywą złożoną i opcją "odległość" jako wyborem. Ale znowu to nie działa: nie można zweryfikować, komunikat "błąd: nie można utworzyć punktu kompilacji".

Zaznaczam, że używam 2015.

Jeśli ktoś ma jakiś trik na stworzenie tego ściegu, to bardzo by mi pomógł.

Dziękuję

[edit: zmodyfikowana wiadomość]

Narzędzie "punkt odniesienia" nie pozwala na użycie krzywej (zaznaczenie krzywej w drzewie modelu), ale krawędź już tak (kliknięcie krzywej w modelu 3D). Jednak w tym przypadku uwzględniana jest tylko wybrana krawędź. A w moim przypadku krzywa kompozytowa jest uważana przez SW za składającą się z kilku krawędzi.

Witam @Legnano 

Przybliżone rozwiązanie:
Otwórz nowy szkic i utwórz splajn, który przybliża różne wybrane elementy, segmenty, splajny lub inne ( menu Narzędzia - Narzędzia splajnu - Dostosuj splajn). Dostosuj kryterium "Tolerancja", aby obsłużyć dokładność przybliżenia.

Możliwe jest wtedy utworzenie punktu w postaci geometrii odniesienia ( menu Wstaw - Geometria odniesienia - Punkt...) poprzez wybranie splajnu i wskazanie odległości krzywoliniowej od początku krzywej.

Pozdrowienia

pointsurtrajectoire1.png
pointsurtrajectoire2.png
2 polubienia

Dziękuję m.blt

Zastanawiałem się nad tym rozwiązaniem, ale nie podoba mi się ono ze względu na stabilność (mój szkic trajektorii na pewno ewoluuje) i precyzję.

Dam ci fosfor, muszę odejść.

Linia między wszystkimi punktami w kształcie nazywana jest ścieżką. Część ścieżki między dwoma punktami nazywana jest odcinkiem get-mobdroapk.com

get-vidmateapp.com

Witam 

Ścieżka nie jest testowana, możliwe jest powiązanie naszkicowanego segmentu (krzywej) 2d lub 3D linią prostą (konstrukcyjną) do żądanej długości. 

Potwierdzam 

@Lynk

zbyt silny!
"""Aby związać naszkicowany segment (krzywą) 2D lub 3D linią prostą (konstrukcyjną) do żądanej długości. """

A ponieważ szkic trajektorii może ulec zmianie, długość linii prostej jest zarządzana przez konfigurację lub makro oparte na przykład na pliku Excel.

Pozdrowienia

1 polubienie

tak, ale nie... Dzięki rozwiązaniu zaproponowanemu przez Lynka mogę kontrolować odległość między jednym końcem splajnu a drugim, ale

de1, nie ma potrzeby stosowania segmentu i ograniczenia równej długości, mogę bezpośrednio umieścić wymiar kierujący długością bezpośrednio na splajnie

z 2, wspomniany splajn żyje i niekoniecznie będzie podążał za przebiegiem mojej trajektorii. Mógłbym dodać punkty zbieżności splajnu / trajektorii, ale zostaną one rozłożone po pewnych modyfikacjach położenia punktu na trajektorii i modyfikacji kształtu trajektorii.

Witam 

Nie wiem, czy to pomaga, ale dzięki zastosowaniu powtarzania krzywej dochodzę do tego.

Stworzyłem krzywą trajektorii i półkulę na jej końcu. Następnie powtórz za pomocą krzywej (tylko 2 wystąpienia) utworzonego ciała . Środek 2. półsfery znajduje się na trajektorii i będzie napędzany przez odległość powtórzenia.

W razie potrzeby korpus może mieć inną geometrię.

3 polubienia

Dziękuję Soring! Bardzo podoba mi się to rozwiązanie. Zamierzam to od razu przetestować

Eidt: działa bardzo dobrze do mojego użytku. Ponadto możemy zarządzać położeniem punktu za pomocą równania.

Dziękuję bardzo

1 polubienie