Szkic przy montażu (reporter)

Witam wszystkich.
W solidworks 2021 mogę tworzyć szkice na częściach w złożeniu.
Ale kiedy otwieram ten pokój, szkice znikają. Czy możliwe jest odnalezienie tych szkiców utworzonych w zespole na izolowanej części?
Dziękuję i życzę miłego tygodnia.

Może przez montaż sztuki?
Nie jestem pewien, czy zrozumiałem, gdzie i jak tworzysz swój szkic.
Często pomocny jest zrzut ekranu menedżera funkcji.

1 polubienie

W rzeczywistości, czy szkic został utworzony w złożeniu w taki sposób, że trafia on do części, aby udostępnić go komponentowi, czy też edytować część w zespole, aby działała w części ze złożenia.
Edycja części w złożeniu - 2018 - Pomoc SOLIDWORKS.

1 polubienie

Wystarczy sprawdzić, w którym drzewie znajduje się szkic PIECE lub ASSY, ale także widoczność szkiców

1 polubienie

Dziękuję.
Jestem na mojej mieszance. Części, które składają się na część, są również otwarte w Solidworks. Na złożeniu tworzę szkic, na przykład okrąg do wykonania otworu. Zamykam szkic w złożeniu. Klikam na element, aby go edytować, a kółko się nie pojawia, znika.

ac_cobra_427 Dziękuję. Przyznaję, że nie do końca rozumiem twoje wyjaśnienie. Gdy pozostawiam linie konstrukcyjne widoczne na części, w zespole, pojawiają się te linie. (Co jest praktyczne, gdy brakuje odniesień do ograniczeń) Chciałbym, aby możliwe było coś odwrotnego.

Sbadenis, dziękuję. Postaram się pomyśleć o umieszczeniu zrzutu ekranu mojego drzewa budowy.

W rzeczywistości, gdy jesteś w zespole, klikasz część prawym przyciskiem myszy, a otworzy się małe okno i pojawią się ikony, z których jedna nazywa się edytuj część i zmieni kolor, ponieważ będziesz ją edytować, aby pracować bezpośrednio w niej z zespołu, a następnie możesz zrobić, co chcesz

1 polubienie

Witam i dziękuję.
Oto moje próby, ale bez powodzenia.

Mój montaż

Resztę umieszczę tutaj (ograniczona liczba zdjęć)

Materiału nie można usunąć przez wytłaczanie.
A na zdjęciu P8 edytowałem część, w której nie pojawia się żaden szkic.
Naprawdę jest coś, co mi umyka.

Istnieją 2 możliwości z zespołu, rysujesz szkic w swoim zespole i dla 1 usunięcia materiału robisz to w zespole poprzez propagację funkcji do części (tylko dla 1 usunięcia materiału - nie można dodać materiału w zespole)

W przeciwnym razie edytujesz swoją część z zespołu i tworzysz szkic w swojej części (nie w złożeniu) i wymiarujesz szkic, edytując go z lub bez połączenia z innymi częściami zespołu (w kontekście).
Zobacz załączony przykład:

Ale nie można wymieszać 2.

Dziękuję.
Myślę, że to wstyd, że nie można wiele zrobić z montażu.
Wiem, że porównanie może być nieprzyjemne, ale w Fusion 360 można zrobić wszystko, bezpośrednio, korzystać ze wszystkich funkcji z zestawu.
Możesz narysować całe złożenie ze wszystkimi częściami jednocześnie, wybierać je jedna po drugiej, niezależnie. Dlaczego Solidworks i Fusion nie biorą tego, co najlepsze w każdym z nich?
Dlaczego w Solidworks linie konstrukcyjne części, które nie zostały ukryte, pojawiają się w złożeniu, a nie na odwrót?
Pozostaję wierny Solidworks, ale niektóre funkcje można by znacznie ulepszyć.
Dziękuję wszystkim za tę dostępność i doświadczenie.
Do zobaczenia wkrótce i wesołych świąt.

Uważam, że sposób solidworks jest całkiem logiczny.
Żaden materiał nie jest dodawany w złożeniu, ponieważ dla niego materiał jest koniecznie nową częścią lub nie.
Z drugiej strony, usuwanie materiału z zespołu jest logiczne, ponieważ można przejąć zespół, aby odjąć od niego materiał (wiercenie, obróbka skrawaniem...)
Z drugiej strony możliwe jest dodanie nowej części ze złożenia, a tym samym dodanie do niej materiału.
Z tego punktu widzenia Solidworks, w przeciwieństwie do TopSolid i innych programów 3D, jest raczej pobłażliwy.
W przypadku Fusion 3D wiem bardzo niewiele, po prostu przetestowałem kilka minut, a ponieważ zmagałem się z oprogramowaniem, które opanowałem przez 15 lat, szybko przerzuciłem się z powrotem, aby zrobić moje 2 -3 elementy 3D.

Szczerze mówiąc, gdybyś z Fusion 360 nie musiał szukać narzędzi do każdego rysunku, mógłbym się przełączyć. Rzeczywiście, na przykład w Solidworks możesz wejść do narzędzia "okrąg" i możesz narysować ich setki, jeśli chcesz. W przypadku fuzji 100 kółek oznacza pobranie narzędzia "okrąg" 100 razy...
Z drugiej strony, regularnie mam wiele problemów z tworzeniem planów za pomocą Solidworks, znajdowaniem ścian lub krawędzi, aby uzyskać to, czego chcę. W przypadku fuzji jądrowej nawet 10-letnie dziecko może to zrobić, ponieważ jest to takie proste.

Solidworks został wydany w latach 90-tych, a podstawowa zasada ^plan szkicu i funkcji jest taka sama od samego początku, teraz trudno wszystko złamać ich długoletnim użytkownikom. Fusion 360 pochodzi z 2013 roku, więc oczywiście przeprojektowany po stworzeniu innego oprogramowania 3D (Inventor) i myślał inaczej.
FYI, Inventor od tego samego wydawcy co Fusion 360 działa bardzo podobnie do SW.