Szkic SW

Witam

Mam do czynienia z problemem, który może nie być problemem, ale nie mogę znaleźć funkcji umożliwiającej powtórzenie koncentrycznych okręgów w SW23SP5 szkicu.
Funkcja odsunięcia elementów nie pozwala na powtarzanie i nie ma powtórzeń operacji w narzędziach do szkicowania.
W rzeczywistości mam x koncentrycznych okręgów przesuniętych o 12,5 mm od Ø400 do Ø1525. To x razy więcej niż funkcja przesunięcia, co nie jest zbyt ekscytujące.
Co na to profesjonaliści od spraw makro...??? :worried:
image

Witam

Czy zmienne powtarzanie funkcji wygenerowanej z samego okręgu Ø400 (lub Ø1525) nie może prowadzić do pożądanego rezultatu?

1 polubienie

Tak, z wyjątkiem tego, że w edycji szkicu nie ma funkcji zmiennego powtarzania.

Przeformułuję: pojedynczy okrąg na szkicu, używany do generowania funkcji. Zmienne powtarzanie funkcji generowanej przez sterowanie wymiarem średnicy okręgu.
Ale może ten szkic jest skazany na pozostanie sierotą? W tym przypadku moja sugestia upada...

2 polubienia

Zgadza się.
Na wszelki wypadek...

W rzeczywistości ten szkic posłuży jako przewodnik po innych funkcjach.
Ale dziękuję. (Boja jest dla :rofl:)

4 polubienia

Witaj @Le_Bidule ,

Warunki: Otwierany jest dokument części, otwierany jest szkic i w tym szkicu wybierany jest okrąg.
Uruchamiając makro, uzyskujemy w zasadzie szereg koncentrycznych okręgów, o regularnie rosnącym promieniu.

Do przetestowania...

CopieCercles.swp (66,5 KB)

3 polubienia

Witam @Le_Bidule

W rzeczywistości, aby zrobić to bez makra, nie potrzebujesz tak wielu opóźnień.

Małe obliczenia, aby określić liczbę potrzebnych kółek:

• ((Rmax - Rmin) / Przesunięcie) +1
    tj.: ((((Dmax - Dmin) / przesunięcie) / 2) +1
    albo:
    1525 - 400 = 1125
    1125 / 12,5 = 90
    90 / 2 + 1 = 46 okręgów
  1. Utwórz więc okrąg początkowy 400, otwórz funkcję przesunięcia, aktywuj pinezkę, aby pozostała otwarta, a następnie wprowadź wartość 12,5. Zamiast zatwierdzać za pomocą znacznika wyboru, kliknij wyświetlone kółko, które go weryfikuje.
  2. Klikając po raz drugi na tym samym okręgu, tworzy dodatkowy bezpośrednio przesunięty. Zrób to ponownie, aż będziesz mieć 12 kółek. Dlaczego 12? ponieważ 12x4=48, a potem wystarczy podwoić 2 razy.
  3. Teraz wybierz te 12 kółek, a następnie wprowadź wartość 12,5*12 i Enter. Mamy wtedy 24 kręgi.
  4. Wybierz 24, a następnie pomnóż przez 2 wartość w miejscu (150 * 2) i zatwierdź. Mamy więc 48 kręgów.
  5. Na koniec zamknij funkcję przesunięcia i usuń ostatnie 2 utworzone okręgi. Następnie mamy 46 koncentrycznych okręgów, z których największy mierzy 1525 punktów.

Krótki film z manipulacji:

Jest to również możliwe z 6 lub 3 zamiast 12, aby jeszcze bardziej zmniejszyć liczbę manipulacji, wystarczy zrozumieć logikę mnożenia wartości 1. grupowanego zaznaczenia przez liczbę okręgów (12,5 * 12 lub 12,5 * 6 lub 12,5 * 3), a wszystkie następne pomnożone przez 2.

9 polubień

Witam

A " skalowanie szkicu "?

1,0625 = 450/400 dla przesunięcia o 12,5 promienia.

4 polubienia

Dziękuję Wam wszystkim,
Zdecydowałem się wybrać (delirium :rofl:) odpowiedź SYLKA jako najlepszą, a na uzasadnienie tego wyboru powołać fakt, że szkic jest całkowicie ograniczony (a w dodatku pracuje on w nocy :ghost:). Jednak rozwiązanie makro działa bardzo dobrze, mniej podoba mi się skalowanie.
Ale wszystkie trzy rozwiązania działają, dziękuję.

3 polubienia

Witam;
Do czego ma służyć podstawowy szkic?
(Ogólnie rzecz biorąc, lepiej/zaleca się rozbicie funkcji tak bardzo, jak to możliwe...)

Pozdrowienia.

PS: Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin forum @Le_Bidule

2 polubienia

Drogi @Le_Bidule Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin od Forum. :gift:

3 polubienia

N'anniv @Le_Bidule :partying_face:

Nie wiedząc o tym, moją odpowiedzią był twój dar :grin:

2 polubienia