Witam, chciałem wiedzieć, czy ktoś może mnie oświecić w kwestii wyboczenia, rzeczywiście chcę przestudiować dźwigar samochodowy i w tym celu zamierzałem dokonać analogii między dźwigarem a puszką, aby przeprowadzić prostsze testy eksperymentalne. Ta analogia wydała mi się istotna, ponieważ dźwigar i szpulka są wygięte podczas deformacji. Jednak w internecie niektórzy twierdzą, że nie jest to tak naprawdę flambirowane. Wątpię teraz w moją analogię i chciałbym wiedzieć, czy moja analogia jest naprawdę istotna i jakie są różnice między szpulką a drzewcem, jeśli nie różnice. Z góry dziękuję
Witam
Zasadniczo wyboczenie to odkształcenie zginające belki pijanej pod obciążeniem ściskającym, więc potrzebna jest "duża" smukłość.
https://image.slidesharecdn.com/12-poteaux-140902135348-phpapp02/95/12-poteaux-16-638.jpg?cb=1409666220
W przypadku szpulki lub dowolnego innego profilu można uzyskać lokalne wypaczenie części skorup . Por. https://image.slidesharecdn.com/courscm1chapitre1introductiongenerale1112-libre-150505044304-conversion-gate02/95/cours-cm-1chapitre1introductiongenerale1112libre-77-638.jpg?cb=1430819103
Aby móc wykonać równoległy dźwigar / szpulkę: czy wszystkie dźwigary są identyczne, a jeśli nie, to czy szpulka ma podobieństwa?
Witam
Zdecydowanie podłużnice i puszki samochodowe przez analogię są w modzie, nadszedł czas.
Ponieważ w Twojej prośbie o pomoc jest kilka potrzeb lub pytań, możesz zapoznać się z moimi komentarzami tutaj https://www.lynkoa.com/forum/solidworks-simulation/peux-ton-%C3%A9tudier-la-d%C3%A9formation-dune-canette-sur-solidworks-peut-ton-sim
Wybór szpulki nie przyniesie Ci nic więcej niż rysunek dźwigara, a ponadto zniekształciłby obliczenia, gdybyś udało się wykonać tę symulację (patrz załączone linki)
a także tutaj https://www.lynkoa.com/forum/solidworks-simulation/simulation-crash-automobile
Jeśli chodzi o wyboczenie, istnieje dość powszechna definicja, która zasadniczo ma na celu, w przypadku ramy lub ram o dużych rozmiarach, przewidzenie dopuszczalnego wyboczenia (w zależności od tego, czy jest ono wpuszczone, czy nie). W normach belek konstrukcyjnych dostawca również bezpośrednio podaje wartości.
Ale musisz być bardzo ostrożny co do bardzo polisemicznej strony słowa "wyboczenie", ponieważ, jak zobaczysz, jeśli przeczytasz dwa powyższe linki, zawsze musisz powiedzieć, czy wyboczenie odbywa się w polu sprężystym, czy w polu plastycznym.
Konstruktorzy nadwozi często mają płonące podwozie i dźwigary. W tych przypadkach oznacza to, że te metalowe przedmioty przeszły do domeny plastycznej, ponieważ odkształcenie stało się trwałe.
Ważną rzeczą do zapamiętania jest to, że wyboczenie jest odkształceniem charakterystycznym dobrze opisanym w podstawowej literaturze.
To, co można dodać, nie zmieniając niczego w debacie, to fakt, że wyboczeniu często towarzyszy skręcanie.
I z tego powodu możemy powiedzieć, że w przypadku zderzenia nie jest to czyste wyboczenie, ponieważ występuje kilka jednoczesnych i jednoczesnych odkształceń, wyboczenie + skręcanie + deformacja akordeonu + rozdarcie itp.
Pozdrowienia
Dobry wieczór, nawet jeśli wyniki na szpulce nie są dokładnie takie same , jak wyniki na drzewcu. Zamierzałem posłużyć się analogią puszka/drzewiec tylko po to, aby poznać zachowanie ogólnego drzewca. W rzeczywistości, czy szpulka i drzewiec podlegają temu samemu zjawisku fizycznemu? Dźwigar samochodowy jest poddany, jak mówisz, wyboczeniu, skręceniu, deformacji harmonijki, rozdarciu itp., ale jeśli puszka podczas uderzenia ulega tym samym zjawiskom, to czy analogia nie jest taka głupia?
Kolejnym załączonym pytaniem jest film z eksperymentu, który przeprowadziłem , Na 4,5 kg wagi, gdy powtarzam eksperyment 10 razy, mam 10 razy takie samo odkształcenie, ale kiedy zwiększam wagę do 9 kg i powtarzam eksperyment 10 razy, niemożliwe jest uzyskanie 10 razy takiej samej deformacji. Dlaczego?
video-1546546402.mp4
Dobry wieczór
Czy kwadrat prędkości do ciebie przemawia?
Dobry wieczór
Por. Zozo_mp , mnożysz energię wstrząsu przez 2, zwiększając w ten sposób deformacje, a tym samym rozbieżności wynikające z niedokładności twojego układu eksperymentalnego.
Co do twojej analogii puszka/dźwigar, poza ogólną zasadą, mam duże wątpliwości: musiałbyś wziąć pod uwagę współczynniki skali (dla wymiarów, energii i prędkości), a jako bonus musiałbyś znaleźć więcej informacji na temat lepkości.....