Wszystko zawiera się w pytaniu: Czy możliwe jest zapisanie plików SolidWorks we wcześniejszej wersji?
Znalazłem kilka odpowiedzi mówiących, że nie jest to możliwe, ale jest to trochę stare i myślę, że może jest jakieś narzędzie (na przykład myCADtools), aby to zrobić.
Chodzi o to, aby zapisać pliki w wersji wcześniejszej niż nasza (2017), aby móc komunikować się z partnerami w sprawie projektów.
Witam, niekoniecznie możemy, ale z drugiej strony możesz zapisać w formatach natywnych!! Problem polega na nowych funkcjach, których stara wersja by nie znała, gdyby solid otworzył plik, mógłby się zawiesić z powodu nierozpoznania funkcji... Aby zobaczyć wersje, które nadejdą...
O ile mi wiadomo, po tej stronie nie będzie żadnej ewolucji. Jedyną możliwością jest obecnie otwarcie plików wersji n+1 przez wersję n-1 w SP5 (martwe ciało, ale możliwa rekonstrukcja przez featureworks)
Szkoda, rozumiem dla funkcji, które nie byłyby obsługiwane przez starą wersję, ale z plikami zawierającymi tylko podstawowe funkcje byłoby świetnie!
Będziemy musieli wykluczyć dostawców z projektu, o który jesteśmy zaniepokojeni, ponieważ musimy wysyłać i odbierać natywne SolidWorks z kompletnym drzewem tworzenia bez martwej objętości do zarządzania i modyfikacji.
Ogranicza to poziom natywnej wymiany plików, ponieważ obie strony muszą posiadać tę samą wersję oprogramowania, a jeśli jedna się zmieni, druga również będzie musiała się zmienić lub mieć kilka wersji...
Jest to między innymi polityka handlowa DS, ale zagwarantowanie bezbłędnego działania z jednej wersji na drugą wymagałoby zbyt wiele pracy. Pliki zawierają całą masę parametrów związanych z używanymi funkcjami, a ponieważ niektóre są mocno zmieniane z jednej wersji na drugą, gwarantowana awaria.
Ćwiczenie i tak miałoby limity (do której niższej wersji gwarantowałoby stabilność).
Nie wiem, bo to nie ja tam jestem w tym temacie, ale nie sądzę, bo to mała firma. Problem będzie polegał na tym, że jeśli jeden z 2 zmieni wersję, drugi również musi się zmienić, aby działał!
Ostatnie pytanie związane z tym, pośrednie wersje Service Pack "SP" działają w ten sam sposób czy pliki można wymieniać między nimi bez obaw?
Całkiem możliwe jest współistnienie kilku wersji oprogramowania na tej samej maszynie i bez dodatkowych opłat. Nie wiem, czy jest to dostępne dla wszystkich, ale za pośrednictwem tego linku (dostarczonego przez Lynkoa) http://www.lynkoa.com/store/fr/telechargement-solidworks.html, możesz załadować obrazy SW wszystkich wersji. Potem musisz być skrupulatny, aby tego nie pomylić (najlepiej jeden skrót na klienta do odpowiedniej wersji oprogramowania) i dobrą codzienną kopię zapasową.
W każdym razie wszystkie nasze pliki są w 2017 roku i są początkiem projektu i nie będziemy mogli ich przekazać naszemu ewentualnemu partnerowi, który jest w poprzedniej wersji.
Umożliwiłoby to tylko otwieranie plików z domu, ale nie na odwrót.
Współistnienie dwóch wersji oprogramowania jest możliwe, ale o ile mi wiadomo, nie jest to zalecane, ponieważ nadal istnieje ryzyko niestabilności, nie wspominając o tym, że z jednej wersji na drugą certyfikowane sterowniki CG niekoniecznie są takie same.
Rzeczywiście, jak już wskazałem, link niestety już nie działa.
@Antho: Twój podwykonawca może zainstalować wersję 2017... Jeśli jest związany umową, może przeprowadzić aktualizację.
@Cyril.f: Od kilku lat mam na swoim komputerze od 3 do 5 wersji (wkrótce 6 lub nawet 7) bez większych problemów. Rzeczywiście, czasami trzeba żonglować sterownikami (zwłaszcza od SW2016).