Czy możliwe jest przypisanie nazwy pliku części do niestandardowej właściwości części z listy części spawanych?

Cześć wszystkim

Musiałbym wiedzieć, czy możliwe jest przypisanie niestandardowej właściwości części do niestandardowej właściwości elementu na liście części spawanych.

Pozwól, że wyjaśnię:

Stworzyłem formularz właściwości niestandardowych dla każdego typu pliku (część, złożenie, spawane mechanicznie, rysunki), wypełniając różne elementy, takie jak opis, materiał, metoda produkcji, data, projektant itp., a w szczególności kod artykułu.

Właściwość "Kod pozycji" części pobierze nazwę pliku części [SW-File Name] i zostanie wyświetlona w formularzu.

Właściwość "Kod pozycji" spawanej maszyny wyszuka nazwę pliku [SW-File Name], ale nic nie jest wyświetlane w formularzu.

Myślę, że jest to normalne, ponieważ pozycja listy części spawanych nie ma nazwy pliku.

W związku z tym chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest pobranie właściwości "Kod artykułu" części i przypisanie jej do właściwości części spawanej mechanicznie.

Wszystko to pozwala mi następnie wyodrębnić dane w Excelu za pomocą MySmartBom (narzędzie MyCAD).

W tej chwili ekstrakcja jest dość udana, ale kod artykułu spawanego mechanicznie powinien być taki sam jak w przypadku części (górny poziom).

W załączeniu przykład odciągu z przenośnika. Pierwszy arkusz to bieżąca wersja, a drugi arkusz to wersja, którą chcesz mieć na końcu. Na czerwono to jest to, co chciałbym, aby się pojawiło (pole "Kod artykułu").

Mam nadzieję, że mam wystarczająco jasność...

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Szczerze

V.Brnt

excel_affaire.xls

Witam

Czyli 2 różne ciała, ale zespawane ze sobą, miałyby ten sam kod artykułu?

Witaj MAGNIN. P,

Nie, wcale nie.

Podczas tworzenia części arkusza blachy lub korzystania z funkcji spawania mechanicznego, SolidWorks tworzy bryłę "części" i bryłę "Element listy części spawanych".

Te dwa organy musiałyby mieć ten sam kod artykułu. Wiedząc, że kod artykułu w treści "części" jest nazwą pliku rejestracyjnego.

Czy możesz zrobić zrzut ekranu, ponieważ nie widzę tego, co nazywasz "częścią ciała", rysuję blachę h24 i mam tylko pozycje z listy spawanych części. Ale mam wrażenie, że będziesz miał problem, jeśli zrobisz elementy wielobryłowe. Za pomocą linijki wszystkie bryły tej samej części będą miały nazwę pliku części. A jeśli wasze ciała są różne, nie ma to większego znaczenia. 

Myślę, że źle się wyraziłem.

Część ma inne właściwości niestandardowe niż element części spawanych. Chcę tylko, aby automatycznie miały ten sam kod przedmiotu.

capture_piece.png

Poniżej znajduje się ujęcie spawanego mechanika

capture_mecano_soude.png

Jest to normalne, istnieją właściwości bryły i właściwości części. Część może składać się z kilku różnych brył. Celem kodu artykułu jest rozróżnienie między różnymi częściami i różnymi bryłami. 

W przypadku, gdy masz część o kodzie artykułu = "A1", ta część składa się z kątownika przyspawanego do kwadratowej rury. Zgodnie z tym, co zrozumiałem z twoich wyjaśnień, kątownik miałby kod artykułu "A1", który jest taki sam jak część. i to samo z rurką...  

Nie rozumiem, w jaki sposób rura miałaby mieć ten sam kod artykułu co kąt, a tym bardziej taki sam kod jak część końcowa złożona z kątownika + rury.

Tak, to jest dokładnie to. Chodzi o to, że kod artykułu pozwoliłby ci odwołać się do numeru planu. Jeśli więc wszystkie mają ten sam kod artykułu, pozwala to na odnalezienie ciał na mapie.

Nie ma znaczenia, że wszystkie mają ten sam kod artykułu, wręcz przeciwnie.