Czy można użyć śmigła lub spirali z profilem z mojej biblioteki spawanej mechanicznie?

Witam wszystkich, (Mój temat jest trochę za długi, przepraszam, wiem...)

Cytat blokowy

SW 2022 SP4

Mam pytanie, czy można wykonać spawanie mechaniczne przy użyciu moich profili z mojej biblioteki, przy użyciu szkiców spiralnych lub spiralnych?

Wiem, że jest to możliwe za pomocą splajnu i szkicu 3D sprzężonego lub nie z moim pierwszym szkicem splajnu i innych kształtów.
Ale niemożliwe ze śmigłem lub spiralą.

Czy masz odpowiedź na moje pytanie? , wiedząc, że próbowałem wszystkiego i że nie mogę tego zrobić.
To tylko po to, aby uzupełnić moje know-how.

Z góry dziękuję.

Pozdrowienia.
@+.
AR.

Dla mnie nie jest to możliwe.
Możliwe jest skanowanie za pomocą szkicu 3D z konwersją spirali, ale nie spawanego mechanika.
(Strefa SW2020)

1 polubienie

Witaj sbadenis,
Dziękuję, tak właśnie pomyślałem.
Miłego weekendu.
@+.
AR

Witam @tous
Właśnie spróbowałem z systemem strukturalnym i zadziałało

4 polubienia

Witam @Lynkoa15

Czy możesz opowiedzieć nam trochę więcej na ten temat, abyśmy mogli Cię śledzić!
Dziękuję

@sbadenis
Tak samo, czy możesz nam powiedzieć, dlaczego nie jest to możliwe. Innymi słowy, dlaczego kształt helisy miałby nie działać.
(oczywiście połączenia na końcu profili nie mogą być banalne)

Pozdrowienia

2 polubienia

Solidworks po prostu nie pozwala na wybór szkicu 3D spirali.
Przecież nie wiem @Zozo_mp! :crazy_face:
Tutaj nie można wybrać spirali:

2 polubienia

Witam
Jestem na SW2022 SP5 i rzeczywiście , jak @Lynkoa15 wspomniano powyżej, z " Systemem struktur " działa ze śmigłem/spiralą. Zobacz poniżej, jak to zrobiłem:

6 kroków:

image

Wynik (spawana część jest dodawana do listy spawanych części):

Z drugiej strony nigdy nie korzystałem z tego narzędzia! Jeśli ktoś ma jakieś uwagi, które mógłby nam przekazać na temat jego użytkowania i stabilności.

++ Mikołaj

4 polubienia

Ciekawa funkcja (niedostępna w moim 2020 roku)

1 polubienie

Witaj zozo
Nie mogłam się uwolnić :sweat_smile:, ale wygląda na to, że Nicolas bardzo dobrze opisał tę metodę
Sbadenis to moduł dostępny od 2019 roku, wystarczy go sprawdzić w pasku menu

6 polubień

Witaj Lynkoa15,
To samo bardzo dziękuję.
Miłego weekendu.
@+.
AR.

Witam ponownie Lynkoa,
Właśnie przetestowałem, działa idealnie, bardzo dziękuję...
@+.
AR.

2 polubienia

Rzeczywiście, właśnie go znalazłem, dziękuję za wskazówkę.
Pogłębię ten system struktury, aby dokładniej zobaczyć z czego on wynika (inaczej niż dla obecnego tematu)

2 polubienia