Różne statusy włączania/wyłączania części w zależności od montażu

Witam

Mam zespół ogólny (nadrzędny), który zawiera różne podzespoły (elementy podrzędne).

Na początku wszystko jest w porządku, w jednym z moich zespołów potomnych mam dezaktywowaną część A, która wydaje się dezaktywowana w zespole nadrzędnym.

Po kilku miesiącach pracy w tym samym projekcie bez wymiany części A lub odpowiednich zespołów, zauważam, że moja część została ponownie aktywowana w zespole nadrzędnym, podczas gdy pozostaje wyłączona w zespole potomnym.

Równolegle mam również części, które zniknęły w wizualizacji 3D mojego zespołu nadrzędnego, których nazwa pozostaje widoczna tylko w drzewie  (nie szczegół części), ale które są tam tak, jak powinny być w moim zespole potomnym.

Dla jasności załączyłem printscreeny.

Nie wiem, czy te 2 problemy są ze sobą powiązane, ale wydaje się, że pojawiły się w tym samym czasie.

Rozwiązanie, które znalazłem, polega na ponownym wstawieniu zespołu potomnego i usunięciu poprzedniego w wyniku błędu, ale powoduje to zerwanie połączeń między moimi zespołami potomnymi lub z moimi rysunkami.

Czy ktoś kiedykolwiek miał taki problem i zna mniej radykalne rozwiązanie?

Z góry dziękuję ;)

probleme_affichage.pdf
1 polubienie

Dobry wieczór, tak, spotkałem się już z podobną PB "utratą reprezentacji graficznej" jednej lub więcej części lub komponentu ASS.

Powinieneś wiedzieć, że w CATIA CATProduct jest wskaźnikiem linku (nie ma geometrii) dla każdego obiektu 3D catia zapisuje plik reprezentacji, czasami CATProduct traci to łącze, stąd część, której nazwa pojawia się na wykresie, ale która pozostaje niewidoczna.

To, co zrobiłeś, "ponowne wstawienie" zestawu do PB miało wpływ na ponowne wygenerowanie tego pliku reprezentacji.

Mniej "radykalnym" rozwiązaniem jest użycie polecenia CATIA "replace", zastępujemy część,  która przedstawia PB, jakimś komponentem, na przykład kostką, następnie przerabiamy manip i po raz drugi wskazujemy na CATPart lub CATProduct, który prezentował PB.

Daje taki sam efekt jak twój manip, ale nagle linki i ograniczenia ponownie się łączą.

2 polubienia

Witaj franck.ceroux, dziękuję za odpowiedź.

Wygląda na to, że problem rzeczywiście wynika z powiązania między zestawem a jego zestawem potomnym. Niestety przetestowałem Twoje rozwiązanie i wynik jest taki sam jak w przypadku mojego obecnego rozwiązania. Dobrze rozwiązuje problem, ale połączenia (ograniczenia, rysunki itp.) są nadal tracone podczas pierwszej wymiany.

Mam nadzieję, że znajdzie się rozwiązanie (jeśli takie istnieje), takie jak narzędzie CATDUAV5, które pozostawia wszystko tak, jak jest, ale rozwiązuje błąd.

Prawdę mówiąc, miałem już wiele razy tego typu problem, ale dotyczył on tylko wyświetlacza, a CATDUAV5 go rozwiązało. Tym razem również dotyczy to aktywacji pomieszczenia i to dla mnie po raz pierwszy.

Witam, to zaskakujące, zwłaszcza, że na swoich zrzutach ekranu wydaje się, że używasz publikacji do tworzenia swoich ograniczeń, więc jeśli opcje zachowania linków są dobrze wybrane , to dziwne?.

Ponieważ masz możliwość odtworzenia PB, jeśli jesteś na podstawie umowy serwisowej na Catia, musiałbyś otworzyć requette, jeśli nie ma PB prywatności i jesteś w inf lub = wersja V5-6R2014, mogę spojrzeć na Twoje dane.

Z poważaniem, F ceroux

1 polubienie

Witam

Nie wiem, czy mamy umowę serwisową z catią, na wszelki wypadek przeniosłem pytanie do działu IT. Ale tak naprawdę nie wiem, jak zregenerować PB, po prostu trzymałem kopię produktu w PB, aby móc testować różne rzeczy.

Dziękuję za propozycję, za wersję, jest dobra, jestem w V5R19, ale pod względem poufności jest delikatniejsza. Staram się opróżnić produkt ze wszystkich zestawów, nie troszcząc się o to, aby zachować tylko zmniejszony zestaw, aby ograniczyć problemy z poufnością (i transferem), ale redukując go do minimum, PB również zniknął... Będę próbował dalej i może nawet poda mi to źródło problemu...

Czy ten wątek komunikacyjny może przynieść śrutę do twojego młyna?

to specyficzne forum Catia

http://catiav5.forumactif.org/t1207-aide-pour-macro-activation-desactivation-d-un-solide?highlight=Etat+d+++++++++++++activation+d%E9sactivation+d+++++++++++++une+++++++++++++++part+++++++++++++++diff%E9rent+suivant+l+++++++++++++assemblage

@+ ;-)