Ogólne wykończenie powierzchni

Cze wszystkim

Od jakiegoś czasu zastanawiam się, w jaki sposób wstawić nawiasy dla różnych oznaczeń wykończenia powierzchni na rysunku (patrz przykład w załączeniu). W zakładce "Wykończenie powierzchni" w "Adnotacja" jest dużo do ustawienia swojego symbolu, ale nie mogę znaleźć nic konkretnego dla symboli ogólnych. Czy ktoś wie, gdzie jest ta sekcja? (Nic nie znaleziono ani w "Pomocy" SW ani w internecie)

Dla precyzji jestem pod SW 2020.

Z góry dziękuję i życzę miłego zakończenia dnia ☺

etat_de_surface.png

Witaj @theraulaz-t 

Zobacz ten link

http://help.solidworks.com/2020/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_DVE_SFSYMBOL.htm?verRedirect=1

@+ -)

2 polubienia

Hello@gt22

Więc rzeczywiście natknąłem się na tę sekcję Pomocy, ale jest to sposób na dodanie domyślnego symbolu, a więc tego w nawiasach, którego nie mogę znaleźć. Czy możesz mi powiedzieć, gdzie on jest?

Witaj @theraulaz-t 

Adnotacje i wykończenie powierzchni

na mojej wersji z 2017 roku

Nie ma nawiasów

@+

Witam

Jestem w SW2017

Musisz przejść do opcji w pliku -->  Standardy przycinania -> Wykończenie powierzchni -> Wybierz normę GOST

W notatce dotyczącej wykończenia powierzchni zaznacz opcję Dodaj symbol domyślny

Istnieje możliwość dodania symbolu w bibliotece. Za pomocą prawego przycisku kliknij dodaj do biblioteki

Pozdrowienia

sfinish1.sldsfstl powiedział:
6 polubień

Hello@YP69

Dzięki za wskazówki ! Niestety, jeśli chcę przestrzegać normy ISO, symbol w nawiasach nie powinien znajdować się poniżej kreski drugiego symbolu. Będę kontynuował z makrami.

Dziękuję i życzę miłego zakończenia dnia:)

1 polubienie