Cześć wszystkim
Tutaj szukam części do wykonania części dla klienta i po raz pierwszy kotlarz prosi mnie o DXF rozłożonego. Funkcja, której nigdy nie używałem. Oglądałem filmy instruktażowe, ale mam trudności z odnalezieniem się. Zrobiłem swój kawałek, myślę, że poprawnie, ale nie rozumiem, jak stworzyć mój rozłożony później.
Zamieszczam zrzut ekranu poniżej. Czy możesz mnie poprowadzić?
Z góry dziękuję
image_2022-05-17_133626622.png
Z części tworzy się rysunek i wybiera się widok o nazwie stan rozwinięty z palety widoków.
Z drugiej strony, w Twojej części z blachy, co umieszczasz jako parametr straty na zgięciu lub współczynnika K.
Ponieważ uświadomienie sobie rozwiniętego widoku nie oznacza, że strata na fałdach jest dobra. A zatem rozwinięty widok może być błędny.

2 polubienia
Lub jeśli chodzi tylko o eksport, zapisz jako (dxf lub dwg do wyboru), spójrz na opcje i zapisz.
Ale zawsze ten sam problem, jeśli parametry blachy są nieprawidłowo wypełnione w części, rozłożona będzie zła.
2 polubienia
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście, podczas rysowania, które rozłożyłem, jest idealny. Załączam screena z wypełnionymi parametrami. Zostawiłem domyślne ustawienie, które wydawało się pokrywać z tym, co widziałem w kilku filmach.
Czy możesz mi powiedzieć, co o tym myślisz?
image_2022-05-17_140243520.png
1 polubienie
Nie tak łatwo udzielić odpowiedzi, parametry mają odpowiadać Twojej maszynie używanej do składania.
Na naszej prasie krawędziowej przeprowadziliśmy testy w zależności od materiału, grubości blachy i giętarki.
Żyła gięcia jest modyfikowana w zależności od grubości blachy i długości gięcia oraz pożądanego wewnętrznego promienia gięcia.
W zależności od tych elementów można następnie wywnioskować wartość straty w zagięciu (z naszej strony jest to rozwiązanie wybrane z stratą w Excelu w tabeli zagięć / grubości) lub współczynnik K, który daje wynik dość bliski prawdy.
Z drugiej strony, biorąc pod uwagę Twoje parametry, promień gięcia dla blachy o grubości 1mm wydaje mi się ogromny (5mm), podczas gdy dla naszej giętarki Amada blacha 1mm = 8 ve, czyli promień 1,3mm int. Przy tak dużym promieniu istnieje duże ryzyko błędu w Twoim rozwoju.
A dla współczynnika k 0,5 nie jest tak źle do 3 mm (a potem 0,33) Oczywiście nie mogę powiedzieć, że te parametry dotyczą Twojej prasy krawędziowej.
4 polubienia
Witam
To, co mówi Sbadenis , jest słuszne! Trzeba wziąć pod uwagę parametry ubytku na zagięciu itp..... Ze swojej strony upraszczam sprawy. Zamiast brać opcję "strata przy zagięciu" lub "współczynnik k", sprawdzam opcję "obszar składania" i mnożę grubość 2.De mojej strony, nóż lub folder stosuje stratę przy zagięciu itp.
exemple_pliage.jpg
2 polubienia
Bardzo dziękuję za te wyjaśnienia. Zwrócę się do kotlarza, aby podał mi te wartości strat i dokończył mój kawałek. Rzeczywiście, popełniłem błąd, ma grubość 2 mm i na pewno można zmniejszyć promień krzywizny w zależności od dostępnych narzędzi i prasy.
2 polubienia
@contact_168 wartość grubości x2 jest często bliska prawdy (dev po wewnętrznej stronie), ale nie zawsze dokładna w zależności od żyły.
A przede wszystkim dotyczy to tylko kąta 90°, ideałem jest strata przy zagięciu (tabela Excela 5) pod kątem 5° według materiału i grubości.
Lub prostszy, ale mniej dokładny, współczynnik K (neutralny stosunek włókien), który jest bardzo bliski prawdy, dzięki czemu narysowany promień jest dokładny.
Aby przetestować, poproś folder, aby zrobił kwadrat 50 mm x 50 mm do folderu i podał ci dev.
Na tej podstawie sprawdzasz, czy Twój współczynnik k jest bliski prawdy, czy nie
2 polubienia
Witaj sbadenis,
Tak, doskonale zdaję sobie sprawę z tych wszystkich parametrów. Ale ze swojej strony postępuję w ten sposób zgodnie z prośbą moich dostawców (laser, gięcie), którzy biorą pod uwagę ustawienia związane z ich maszynami. Osobiście nie muszę się o to martwić. W międzyczasie dziękuję za informacje, które mogą być przydatne dla innych osób.
Pozdrowienia.
1 polubienie