Stan S lub NS funkcji za pomocą makra - VBA

Cze wszystkim

Obecnie szukam sposobu na użycie makra SolidWorks (VBA) do przełączenia funkcji drzewa tworzenia w stan usunięty lub nie (wcześniej wprowadziłem wszystkie nazwy wymiaru w moim pliku Excel).

Jeśli ktoś ma rozwiązanie, byłoby mi ono bardzo przydatne...

Pozdrowienia

Kamień

Witam

Po prostu kliknij prawym przyciskiem myszy funkcję, a następnie właściwości funkcji i wybierz usuń i wybierz w tej konfiguracji lub we wszystkich konfiguracjach lub określ konfigurację (konfiguracje).... Wynik jest taki sam, jak wiele kliknięć i mniej irytujące do zrobienia...

Witaj ac kobra 427,

Zauważysz , że określiłem "za pośrednictwem makra", więc twoja odpowiedź nie jest dla mnie przydatna, ale mimo to dziękuję.

Tampis, w międzyczasie było to alternatywne rozwiązanie Twojego problemu. Bo żeby to zrobić w VBA, będzie gorąco...

Witam

Rejestrator makr nie działa?

Witam!

Czy myślałeś o rzuceniu okiem na DriveWorksXpress?

DriveWorksXpress to bezpłatne narzędzie, które pozwala zautomatyzować Twoje projekty. Jedną z funkcji jest możliwość zmiany stanu (usunięty lub nie) jednej lub więcej funkcji SolidWorks.

Ale jeśli czujesz się komfortowo w programowaniu i chcesz poświęcić czas na to zadanie.

Makro powinno:

• Pobieranie wartości wiersza programu Excel. (Pętla)
  • pobrać nazwy wszystkich operacji SolidWorks w modelu (pętla)
  • Jeśli istnieje, wybierz go.
  • pobierz stan, który ma być kontrolowany, z tego samego wiersza programu Excel
  • Zmienianie stanu funkcji

itd itp

Na pewno chcesz rzucić okiem na API SOLIDWORKS:

Podoba mi się, co

• Part.Extension.SelectByID2 (jedna z kilku metod wyboru)
  • Part.EditSuppress2 (sposób na zmianę stanu wybranej funkcji).

Poniżej znajduje się łącze do interfejsów SolidWorks w celu uzyskania dokumentacji:

http://help.solidworks.com/2016/English/api/SWHelp_List.html?id=e016d4d94ffb4feb9865a83290877513#Pg0&ProductType=&ProductName=

Powodzenia!

2 polubienia

Nawiasem mówiąc, właśnie szybko sprawdziłem, idea optiSW jest całkowicie słuszna, wszystko, co właśnie powiedziałem, jest zawarte w szybko nagranym makrze.

W rzeczywistości myślę, że chciałby mieć małe "rozwijane" menu z usuniętymi i nieusuniętymi w drzewie tworzenia. Ale w tym celu powinieneś raczej zobaczyć, jak opracować dodatek lub jeśli istnieje ....

Witaj thomas.guillard,

W końcu znalazłem rozwiązanie i jest ono takie samo jak to, które mi zaproponowałeś.

Stworzyłem małe makro, które szuka nazwy wybrzeża w moim Excelu, a następnie wybiera ją w części 3D, aby zmodyfikować jej stan.

nazwa = Komórki(2, i). Wartość
                    Searchstring = nazwa
                    SearchChar="@"
                    mypos = InStr(1, Ciąg wyszukiwania, Znakwyszukiwania, 1)
                    nom_cote = Right(Searchstring, Len(name) - Mypos) 'zlicza liczbę znaków i odejmuje od niej Mypos
                        Ustaw część = swApp.ActiveDoc
                    boolstatus = Part.Extension.SelectByID2(nom_cote, "BODYFEATURE", 0, 0, 0, Fałsz, 0, Nic, 0)
                            Part.EditSuppress2

Dziękuję wszystkim za pomoc,

Gdyby thomas.guillard udzielił ci odpowiedzi lub zdecydowanie cię ukierunkował, powinien zostać uznany za najlepszą odpowiedź...

Uznałem to za najlepszą odpowiedź, nie martw się.

Nawet jeśli w końcu sam znalazłem rozwiązanie, a po jego znalezieniu zobaczyłem jego odpowiedź, która odpowiadała początkowi mojego rozwiązania.

W każdym razie, dziękuję wszystkim,

1 polubienie