Witaj Leprenico
Bardzo dobrym pomysłem jest wykorzystanie deformacji do uzyskania falowania Z drugiej strony, dokonałeś przybliżeń, nie ograniczając obszaru deformacji. Możemy to omówić później, ponieważ jeśli przyjrzysz się uważnie, twoje fale mają płaskie obszary. (Przerobiłem kawałek całkowicie z splajnem 3D na powierzchni i teraz zmarszczki są idealne z kontrolą krzywizny. Mam dostępną część)
Z drugiej strony to nie przypadek, że umieściłem siedzisko centrujące
Dzięki temu wierzchołki grzbietów mogą obracać się w dwóch kierunkach jednocześnie, gdy krążek się spłaszcza.
Rzeczywiście, w symulacji należy pamiętać, że nie można umieścić wiązań, jak w złożeniu, ale należy wprowadzić wymuszone przemieszczenia, które są prawie takie same, z wyjątkiem tego, że w zależności od przypadku trzeba częściowo powtórzyć to, co zostało ograniczone w złożeniu.
Tak więc solidarność (i/lub bez penetracji) nie oznacza spawania.
Wadą sposobu, w jaki stworzyłeś ograniczenia, jest to, że krawędzie są stałe (i dlatego nie mogą poruszać się w ruchu, co zniekształca ruchy w porównaniu z rzeczywistością. Tak więc z czterech stref grzbietów tylko jedna musi być unieruchomiona, pozostałe muszą być z przemieszczeniami translacyjnymi (użyj funkcji zaawansowanej). W pierwszym zgodnie z kierunkiem płaszczyzny 1, a drugim zgodnie z kierunkiem płaszczyzny 2 umieść 1 mm.
Uwaga ta odnosi się również do wiązania centrującego, które nie zostało umieszczone (ponieważ dolne grzbiety są nieruchome). Jest to błąd, ponieważ gdy podkładka się spłaszcza, wydłuża się o 0,12 mm, a średnica zmienia się o 0,02, więc jeśli wszystko jest naprawione, jej nieuwzględnione odkształcenia będą miały wpływ na wynik odkształcenia. Widać to bardzo dobrze u von Misesa czy w Podróżach.
Jeśli dokonasz przybliżenia, nie stanowi to problemu, jeśli chcesz być rygorystyczny, lepiej wykonać właściwe ruchy. (Jest to dobra higiena projektowania, którą należy przyjąć od początku swojej kariery) Na przykład, jeśli masz osie z częściami połączonymi ze sobą, masz na przykład odkształcenia większe niż tolerancja otworów.
Pozdrowienia