Badanie ruchu - wymiarowanie siłowników ramienia koparki

Cze wszystkim.

Zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc w przedstawieniu mojego kinematyczno-dynamicznego case study

Badanie dotyczy doboru cylindrów ramienia koparki typu ramieniem.

Stworzyłem więc szkic 2D (schematyczne przedstawienie) z różnymi elementami ramienia (belki, korpus i pręty cylindrów)

Celem jest określenie prędkości i sił wymaganych od cylindrów do poruszania ramieniem

Czy jest to możliwe w przypadku Solidworks motion? (przypisać masy do elementów 2D?)

Z góry dziękuję za pomoc i opinie.

Jestem do Państwa dyspozycji w przypadku dalszych informacji / pytań.

Cdlt powiedział:

Maxime Legrand

cinematique_-_suivi_grille.sldasm

Witam
Przepraszam, że nie odpowiadam na Twoje pytanie dotyczące SolidWorks Motion, znam aplikację Meca3D znacznie lepiej, aby opisać to, co oferuje na mechanizmie tylko schematyzowanym.
Badanie ramienia koparki, które rozważasz, jest w zasadzie dość klasyczne, w tym na podstawie schematu 2D, o ile ograniczymy się do podejścia geometrycznego, kinematycznego i statycznego. Badanie dynamiczne jest bardziej problematyczne, ponieważ nie ma mas i bezwładności części składających się na całość.
Wydaje mi się, że głównym problemem jest zdefiniowanie realistycznych danych wejściowych. Nie ma trudności, jeśli chodzi tylko o "poruszanie ramieniem", problem jest bardziej złożony, jeśli chodzi o kopanie ziemi...
Załączony dokument zawiera kilka ilustracji symulacji Meca3D.

Pozdrowienia.

pelleteuse.mp4
pelleteuse.pdf
1 polubienie