Badanie ruchu

Witam

Czy możemy zmieniać wartość wymiaru w badaniu ruchu?  Innymi słowy, mam wymiar, do którego przypisuję dwa, jeden na 0 sekund, a drugi na 8 sekund. Kiedy klikam lewym przyciskiem myszy na te, pojawia się małe okienko (niedostępne inaczej niż oczami) informujące mnie, że właściwość to: 0s  D1=24 mm , a następnie na drugim: 8s D1=24 mm. Chciałbym, żeby w 8 sekundach D1 miał 20 mm. 

Nie chcę przechodzić przez gazownię z niewyświetlanymi ciałami-duchami i ograniczeniami odległości oraz patati i patata. Czy jest to możliwe, po prostu przypisanie innej wartości do D1 dla każdego klucza?

Dziękuję i życzę miłego dnia

Cześć Pierre

Wydaje mi się, że wszystkie sekwencje są w rzędzie na twojej osi czasu. W takim przypadku możesz zduplikować swoje klucze, kopiując je ze schowka (początkowy i końcowy z mini sekwencji) i zmienić wartość skopiowanej sekwencji.

Jeśli twoje sekwencje nie są bardzo skomplikowane i nie masz ich 20 z rzędu na tym samym kursie, użyj "Constraint Driver" zamiast ruchu.

Pozdrowienia

P.S. Którą wersję SW posiadasz?

Witaj Zozo,

Dziękuję za odpowiedź, ale mój problem nie polega na zduplikowaniu moich kluczy, ale na przypisaniu innej wartości do mojej oceny dla każdego z nich. Powiem Ci: "mini sekwencja) i zmień wartość skopiowanej sekwencji". Martwi mnie zmiana wartości skopiowanej sekwencji. Moja ocena to uparcie 24 mm i nie mam dostępu do jej wydania. Posiadam oprogramowanie SW 2019 SP3.

Biorąc to pod uwagę, przyjrzę się sterownikowi ograniczającemu, o którym, prawda, nie myślę często.

Dziękuję i życzę miłego dnia

@Pierre

Kiedy mówisz o różnicowaniu oceny, mam nadzieję, że chodzi o odległość między A i B, a nie o wielkość pomieszczenia.  ;-)

Czy możesz opublikować swój ASM, na który patrzę!

Czy dobrze radzisz sobie z kierowaniem przez ograniczenia, to jest to, co jest najbardziej niezawodne i najmniej smertzz. Można również utworzyć nowy wiersz z nowymi wartościami.

Pozdrowienia

Zozo,

Obawiam się, że odpowiedziałeś na moje pytanie, więc nie jest możliwe zmienianie wymiaru części, a jedynie wymiary związane z naprężeniami między komponentami. Ale w takim razie, dlaczego SW proponuje tworzenie kluczy dla wymiarów części, jeśli nie można nic z nimi zrobić?

Dziękuję

1 polubienie

Witam @Pierre

W momencie, kiedy czytałem Twój ostatni post, nie zareagowałem.
Ale twoja historia nie dawała mi spokoju i w środku nocy, stojąc w łóżku: powiedziałem sobie, ale oczywiście, że tak!!

https://www.youtube.com/watch?v=oDL9oo1NSXE

Wreszcie, Twój PB monety, która zmienia rozmiar, jest trochę podobny do tego, co jest w tym filmie.  Twoja moneta byłaby uważana za sprężynę.

Myślę jednak, że wziąłbym z nakrętką z naprężeniem śrubowym (lub jak łańcuch pętlowy)

Pozdrowienia
Kamień

Witaj Zozo i cieszę się, że mogę zająć się twoją bezsennością, chociaż ....

Tak, zmienny skok sprężyny jest tym, co nazwałem w moim pytaniu, małą, gazownią, w której geometria komponentu zależy od położenia innego elementu zespołu. W przypadku przedstawionym w tym filmie znajduje się tłok, cylinder i sprężyna, wszystkie legalne części zespołu. W moim przypadku mam tylko, powiedzmy, sprężynę i chciałbym zmieniać geometrię bez konieczności tworzenia innych elementów. Ponieważ SW zaakceptowało tworzenie kluczy do wymiarów szkicu, pomyślałem, że może jest to możliwe. Najwyraźniej skierowałeś mnie z powrotem na właściwą ścieżkę, to nie. Oto, co chciałem zrobić, ale tym razem w klasyczny sposób, łącząc geometrię mojego ziemniaka z pozycją "fantomowego" komponentu, który znajduje się poza kadrem.

Dziękuję i życzę miłej niedzieli

virus_attracteur_3.mp4

Zobacz ten link

https://www.lynkoa.com/tutos/3d/creer-un-ressort-variable-avec-deplacement-realiste-sous-solidworks