Witam
Małe pytanie do społeczności. Pracuję w SOLIDWORKS 2017 i muszę obliczyć siłę osi. Mój system pozwala na zagęszczenie i zwiększenie ciśnienia we wkładach filtracyjnych. Jest on poddawany z jednej strony momentowi dokręcania 15 N/m, a z drugiej strony ciśnieniu 6 bar lub 0,6 N/mm^2. (Zdjęcie w załączeniu). Wyniki mojego badania statycznego wydają mi się słabe, przykładam swoje siły na końcu osi z każdej strony (z jednej strony moment dokręcania, a z drugiej dokręcany nacisk) i przy wymuszonych przemieszczeniach mocuję ciało, prawda?
Muszę mieć trochę większą jasność co do tego, jak to zrobić i uzyskać wyniki zniekształceń, które są bliskie rzeczywistości.
Dziękuję serdecznie (Zdjęcia w załączeniu)
assemblage_photos.jpg
Witam @ lucas.rambure
Spojrzałem na Twój obraz i nie podzielam - niestety - metody, którą chcesz zastosować.
Dam ci porządek po tym, jak razem to uporządkujemy
- Wywierasz presję zamiast siły. Zastosowanie ciśnienia jest stosowane na przykład w przypadku sprężonego powietrza do zbiornika. W twoim przypadku jest to siła, a raczej przeciwsiła. Wydaje się, że jeśli dobrze zrozumiałem siłę oporu [[ zagęszczających i zwiększających ciśnienie wkładów filtracyjnych ]], które wydają się być dwoma odrębnymi działaniami, jednym będącym przeciwdziałaniem, a drugim będącym przeciwdziałaniem ciśnienia generującego siłę przeciwną.
- Umieszczanie pary na końcu drzewa nie jest poprawne z trzech powodów.
- 2a _ Siły są wytwarzane na gwintach, a nie na końcu wału, jak to przedstawiłeś.
- 2b _ biorąc pod uwagę zastosowanie, zakładam również, że są to z gwintem kwadratowym lub trapezowym, a nie z gwintem izometrycznym jak zwykłe.
- 2c _ Ponadto prawdopodobnie masz łożysko kulkowe, wykonane z brązu lub tworzywa sztucznego na końcu wału, więc współczynnik antypoślizgowości na końcu nie powinien być bardzo ważny. - Nie zapomnij o mnożniku, ponieważ działa ona jak klin. Z drugiej strony masz siłę wiązania, która ma znaczny współczynnik tarcia w zależności od profilu. Jak zaprogramowałeś swoją symulację, oczywiście nie masz efektu narożnika.
W dwóch słowach, na Twoim miejscu ;-) Użyłbym znanego i ustandaryzowanego liczydła (w zależności od rodzaju, Ø itp...). Dostawca specjalnej musi dostarczyć Ci wykresy, które dobrze pasują, ponieważ bliżej Ci do dociskowej niż do mocującej, której odkształcenie odbywa się przez wydłużenie.
Pozdrowienia
2 polubienia
Dziękuję za odpowiedź, na temat funkcjonowania mojego systemu jest dokładnie tak. Rzeczywiście, za pierwszym razem zmieniłem parametry i zamiast nacisku przykładałem siłę (podaję trapezową metryczną Tr 36*6 ). Na moim małym przekroju Ø20mm i przy ciśnieniu 6 bar uzyskuję 188,5 Newtona, już wydaje mi się to bardziej logiczne (brak odbicia).
Owszem, nie ma wątpliwości, że wysiłek zostanie włożony w sieć, ale dokręcanie kluczem dynamometrycznym jest nam narzucone (wcześniej zaprojektowaliśmy ogranicznik momentu obrotowego, ale zbyt drogi).
Nie wiem jak postępować na solidworks, wczoraj chciałem uruchomić obliczenia na moim necie ale mam wrażenie, że może to zająć trochę czasu i nawet nie wiem, czy robię wszystko poprawnie....
Chciałbym tylko mieć pogląd na wysiłek, jaki bym musiał ponieść, i ryzyko, które może się z tym wiązać (kompresja, zgięcie, ścinanie...)
Współczynnik tarcia, który należy wziąć pod uwagę?.
A wykresy nie pomogą mi bardziej niż to, myślę.
Dobry wieczór Lucas
Upieram się, nawet jeśli nie odpowiada na twoją prośbę, ponieważ w literaturze producentów masz wszystkie te informacje w bezpośrednim czytaniu.
Przykład tutaj na stronie 46 (źródło Fogex.com) wiedząc, że z punktu widzenia wyboczenia jesteś w EULER 3
Kolejny, bardzo kompletny (Źródło: Haudenshild) patrz na stronę 23
Generalnie kupuję tego typu rzeczy z katalogu i to od dostawcy zależy, czy dostarczy mi elementy gwarancji w stosunku do tego, co oferuje. Są to zarówno proste, jak i stosunkowo złożone obliczenia, dzięki czemu oszczędzam czas.
Ze swojej strony jest mi niezmiernie przykro, że nie mogę pomóc w symulacji oprogramowania dla Twojego problemu, ponieważ liczba parametrów do opanowania może prowadzić do poważnych błędów.
Jeśli mimo to chcesz kontynuować; Pewne jest, że musisz narysować w objętości, ponieważ nożyce będą znajdować się na gwintach.
Pozdrowienia
1 polubienie