Badanie termiczne stanu nieustalonego części

Witam

Czy w ramach symulacji termicznej solidworks możliwe jest przeprowadzenie badania termicznego części pod kątem PRZEJŚCIOWYM?

Mam pomieszczenie, do którego przykładam moc cieplną na jednej powierzchni, konwekcję (temperatura powietrza 20°C) na pozostałych powierzchniach, temperaturę początkową 293°K na wszystkich jego powierzchniach i zgodnie z symulacją kończę z temperaturą poniżej zera! Myślę, że wynika to z temperatury początkowej, ponieważ wybieram powierzchnie, a nie objętość. Objętość, którą mogę dobrać tylko w montażu (jednego elementu!) i efekt jest o wiele bardziej spójny.

Dziękuję za wyjaśnienie....

Cześć Raimanu,

Możesz wybrać głośność w pomieszczeniu dla temperatury początkowej:

Najpierw musisz pokazać rozmiary woluminów w menedżerze funkcji (folder jest domyślnie ukryty, gdy twoja część ma tylko jedną bryłę)

Oto manipulacja:

Narzędzia, Opcje, FeatureManager, Objętość: Pokaż

Następnie, po zastosowaniu temperatury początkowej, musisz wybrać korpus woluminu w tym pliku, rozwijając swoją część tuż obok przyszłego młota.

Nie wydaje mi się nielogiczne, że twoje wyniki są zniekształcone, jeśli początkowa temperatura jest stosowana tylko do powierzchni zewnętrznych.

Powodzenia

Mick