Badanie wytrzymałości konstrukcji rurowej solidworks

Witam, mam konstrukcję rurową wykonaną z modułu konstrukcji spawanej w solidworks i chciałbym zbadać jej rezystancję, ale nie mogę wykonać symulacji, ponieważ oprogramowanie ma problemy z połączeniami rur

jak mogę to zrobić

Chciałem uczyć się na rdm6, ale geometria jest dość skomplikowana do modelowania na rdm6 i muszę mieć około 25 rur, które chciałbym zrobić na solidworks

Witam

Miałem ten sam problem pod catia, ale myślę, że możemy przenieść rozwiązanie, które znalazłem.

Problem polega na tym, że trzeba również zamodelować różne połączenia między różnymi rurami (ściegi spawalnicze), co jest bardzo pracochłonne.

Pod catią faktycznie wyodrębniłem powierzchnie moich rurek i połączyłem je ze sobą, aby uzyskać jedną powierzchnię obejmującą wszystkie moje rurki.

Oczywiście do tego musisz mieć wszystkie swoje rurki tej samej grubości, a najlepiej jest mieć solidne rurki, ale myślę, że tak jest  w twoim przypadku.

Pozdrowienia

Bastien

PS: jeśli potrzebujesz, mogę to dla Ciebie zrobić, wystarczy wysłać swój plik w formacie .iges

Próbowałem koralików lutowniczych (98) i to nie działa. Mam różne średnice rur  i różne grubości, a problem z solidworks polega na tym, że nawet jeśli tworzysz w jednej części, podczas gdy tworzysz za pomocą modułu zespołu spawanego, tworzy on kilka części, które udaje mu się zaimportować do symulacji, nie chce robić symulacji, mówiąc mi, że istnieją połączenia. Nie mogę wyciągnąć rur z mojej konstrukcji, byłaby za długa, ponieważ żadna z nich nie jest na tej samej osi, jest to belka rurowa w półłuku. Musi istnieć sposób na połączenie rur w symulacji, w przeciwnym razie uniemożliwiłoby mi to otwarcie kawałka składającego się z kilku rurek, dodatkowo rozpoznaje węzły i chciałbym narzucić, że węzły stają się sztywne

Witam

Jeśli to możliwe, wyślij zrzut ekranu swojej struktury, aby zobaczyć ślady, które można wyeliminować.

Pozdrowienia

Bastien

Dobry wieczór

Nie wiem, czy to ci pomoże, ale możesz wykonać operację boolowską (dodawanie), aby cały twój lutowany zespół był połączony, a następnie musisz wykonać eksport krokowy (lub inny), który ponownie otworzysz w solidworks, co sprawi, że będziesz jednoczęściową częścią, której możesz używać z modułem rdm.

Cześć wszystkim,

W solidworks, elementy spawane mechanicznie są symulowane bezpośrednio w trybie belki (1D), więc nie ma potrzeby przedstawiania spoin lub innych elementów łączących.

W automatach węzły są tworzone symbolizując połączenie między każdą belką, a w automatycznych są sztywne, więc Twój problem nie leży na poziomie węzłów!.

Alexis, której wersji używasz?

Czy możesz przekazać nam plik, abyśmy mogli zobaczyć, gdzie leży problem?

Czy Twoje hity dotykają się? Jeśli nie, należy spojrzeć na tolerancję luzu między belkami na poziomie węzłów łączących (kliknij prawym przyciskiem myszy zmienić na "Grupa połączeń"?

Załączam zdjęcie, na którym widać to pojęcie węzłów!

@+

noeuds.jpg

Jak zaznacza Coyote, nie widzę szczególnego problemu w przeprowadzaniu tego typu badań na solidworks, jednak jeśli Alexis jest wyposażony w simulationXpress, to rzeczywiście jest tylko jedno rozwiązanie, którym jest połączenie wszystkich swoich ciał, ponieważ "darmowy" moduł symulacyjny jest przeznaczony tylko do pracy na częściach jednobryłowych.

1 polubienie

Dzięki Wam z Waszą pomocą lepiej zrozumiałem, jak pracować z symulacją montażu spawanego i sfinalizowałem; EMT zakończony sukcesem

Witaj Alexis,

Czy mógłbyś opisać, w jaki sposób rozwiązałeś swój problem? W ten sposób każdy może się nim cieszyć.

Z góry dziękuję.

Kiedy zrozumiałem, że rozwiązuje się jako system belek 2d, zrozumiałem, że mogę przyłożyć siłę do węzłów i kopiąc trochę, udało mi się zdefiniować wszystkie sztywne węzły