Automatyczne uruchamianie makra Solidworks

Witam

Czy możliwe jest automatyczne uruchomienie makra połączonego z częścią po jej wstawieniu do złożenia Solidworks?

Z góry dziękujemy!

Post, który zrobiłem, umieściłem w drugim pytaniu 

aby wykonać tego rodzaju automatyzację, jest to bardziej skomplikowane, musisz zrobić dodatek do oprogramowania, który zarządza zdarzeniami aplikacji. W rzeczywistości musisz zaprogramować coś więcej niż makro, musisz przejść przez narzędzie programistyczne, takie jak Microsoft Visual Studio.

Służy do tego narzędzie myCAD o nazwie CustomToolBar, w którym można wyzwolić makro w odniesieniu do zdarzeń (na przykład wstawienia komponentu)

Ale prościej bez tego narzędzia jest utworzenie skrótu makra na paskach narzędzi.

lub utwórz makro, które uruchamia funkcję wstawiania tego komponentu, a następnie wyświetla okno zmiany rozmiaru...

5 polubień

Witam

Pokusiłbym się o stwierdzenie, że jedno makro nie wystarczy, ale z kolejnymi makrami może to zrobić.

Chyba, że możesz połączyć ze sobą kilka makr, ale nie znam się na tym wystarczająco.

W przypadku otworu podczas wstawiania części do zespołu zależy to od tego, czy chcesz:

• wykonać go w konkretnym zespole (w zależności od nazwy),
  • zrób to dla konkretnej części,
  • Rób to cały czas.

W tym drugim przypadku jest to proste, możesz następnie zastąpić przycisk wstawiania SolidWorks przyciskiem dla swojego makra !

1 polubienie

Konkretnie chciałbym, aby po wstawieniu balustrady do dowolnego zespołu, okno wymiarowania (a tym samym makro skojarzone z balustradą) było uruchamiane.

Stworzę wtedy dla nas inne standardowe elementy (brama, drabina,...) i chciałbym, aby z tymi częściami było tak samo.

Jestem naprawdę otwarta na wszelkiego rodzaju pomysły, a ich ostatecznym celem jest ułatwienie życia użytkownikowi końcowemu:D

Witam

Dlaczego nie użyć do tego standardowych funkcji SolidWorks, zamiast opracowywać makra, które będą musiały być aktualizowane w przyszłych wersjach SolidWorks.

Aby wstawić część lub zespół z oknem dialogowym do zarządzania parametrami, można użyć narzędzia DriveWorks xpress lub menedżera konfiguracji (na karcie konfiguracje).

@+

3 polubienia

W tym filmie wideo wyjaśniono makra wbudowane w zestawy:

http://www.youtube.com/watch?v=zbvp1v7_bec

Rozwiązaniem, nieco skomplikowanym, byłoby utworzenie makra w swoim zestawie, jak pokazano na filmie.

Utwórz niestandardową właściwość "balustrady" o wartości 0.

Dodaj warunek do makra: wykryj, kiedy dodawana jest część "balustrady".

Makro wykonuje swoje zadanie, a następnie zmienia właściwość "railing" na 1, aby nie uruchamiać już makra.

Problem: to makro sprawdzi niestandardową właściwość "guardrail" i jeśli wstawisz część przy każdej przebudowie: przeciążenie dla procesora!

Werdykt: dużo pracy za niewiele... Przycisk byłby naprawdę prostszy!

Inne możliwości uruchamiania makr:

Za pomocą równania, ze spoiwa projektu, z makra funkcji:

http://www.cadsharp.com/blog/4-ways-to-run-solidworks-api-macro-without-run-button/

Funkcja makro: http://www.youtube.com/watch?v=I-cIGMFSBOg

Kojot

Przetestowałem metodę DriveWorksXpress, definiując model, przechwytując wymiary, które chcę zmienić, ale nie rozumiem, jak sprawić, by to okno konfiguracji pojawiało się podczas późniejszego wstawiania części do zespołu?

@jfaradon,

Zastanawiam się nad twoim pomysłem stworzenia makra do wstawiania części i generowania otwarcia okna.

Jesli mozesz mi dac wskazówke czy program :D

Chodzi po prostu o to, aby dodać makro ta wstawienie części na początku!

Za pomocą komponentu Add (Dodaj komponent):

http://help.solidworks.com/2012/English/api/sldworksapi/Add_Components_Example_VB.htm

Ponownie

Rzeczywiście, w przypadku DriveWorks Xpress powiedziałem coś głupiego: okno nie otwiera się podczas wkładania.

Z drugiej strony, przy wskazanej przeze mnie drugiej metodzie, a mianowicie menedżerze konfiguracji, działa to w ten sposób, że w momencie wstawiania modelu pojawia się okno konfiguracji w menedżerze funkcji.

@+

Istnieją dwa sposoby programowania wstawiania komponentu, albo programujesz wszystko (AddComponent)

lub po prostu uruchamiasz polecenie tak, jakbyś klikał przycisk "Wstaw komponenty"

Aby to zrobić, musisz użyć metody RunCommnand, która pozwala na uruchamianie poleceń SW

Przykład w Twoim przypadku

swDoc.Extension.RunCommand(swCommands_e.swCommands_InsertComponents, "")

potrzebne jest odniesienie swCommands dodane do projektu

Uważaj, polecenie jest asynchroniczne, tzn. kod jest kontynuowany bez czekania na zakończenie polecenia wstawiania...

2 polubienia

Cześć wszystkim.

Przepraszam, że nie śledziłem wątku, ale musiałem wyjechać na chwilę.

No cóż, ciągle jestem w stagnacji i tu spotykam się, że jestem naprawdę nowicjuszką ;)

Cóż, gdyby dobroczynna dusza mogła przymierzyć bezpośrednio na moim makro, na zawsze byłbym mu wdzięczny:D

Z góry wszystkim dziękuję.

garde-corps.zip