Wykorzystanie modelu wolumenowego

Witam

W symulacji, jeśli chcę mieć wykres sił tnących i momentów zginających do przecięcia z obliczeniami ręcznymi, jak możemy wyodrębnić te wykresy.
W budownictwie spawanym mam belki, trzymam swoje belki i to zadziała, czy jest jakiś skrót do tego, aby pobrać je z modelu w zamian za objętość?
Dziękuję za wyjaśnienie tej kwestii, życzę miłego dnia;

Widmo.

Baza danych symulacji elementów skończonych.SLDPRT (883.4 KB)

Witaj @spectrum ,

Uzyskanie wykresów sił kohezji w przekroju ma sens i jest interesujące tylko w przypadku konstrukcji składającej się z belek. W przypadku obliczeń " ręcznych ", w przypadku stałych przekrojów, umożliwiają one przewidzenie, w których przekrojach naprężenia będą najsilniejsze, przy rozciąganiu, zginaniu lub skręcaniu.
W przypadku SolidWorks tylko symulacja w trybie " belki " oferuje te komponenty w wachlarzu wyników, ponieważ siatka jest oparta na prostych odcinkach. Jeśli chodzi o ich eksploatację, pytanie brzmi...

Z drugiej strony nie ma schematu tego typu dla symulacji " objętościowej ", która nie zna prostych odcinków.

Radzenie sobie z dwoma typami symulacji na konstrukcji, takiej jak sztaluga ilustrująca Twoją wiadomość, pozwala porównać wyniki, aby zorientować się, jak ważna jest każda z tych symulacji. Informacyjny...

Pozdrowienia.

Witaj m.blt,

Dziękuję za odpowiedź, daje mi ona uzupełnienie mojego pytania i dodatkową pracę do rozważenia, nie wiedziałem o braku prostych odcinków.
Będę pracować poprzez porównywanie informacji uzyskanych w symulacji.

Widmo.