Witam
Jakie są Twoje sugestie dotyczące otwarcia pliku .e57 ze skanera 3D? Czy konieczne jest korzystanie z aplikacji innej firmy, jeśli tak, która z nich jest najbardziej odpowiednia do działania na Solidworks?
Dziękuję!
Mikołaj.
Witam
Jakie są Twoje sugestie dotyczące otwarcia pliku .e57 ze skanera 3D? Czy konieczne jest korzystanie z aplikacji innej firmy, jeśli tak, która z nich jest najbardziej odpowiednia do działania na Solidworks?
Dziękuję!
Mikołaj.
Myślę, że musisz przejść przez oprogramowanie do skanowania, aby przekonwertować na format akceptowany przez SW.
Witam
Używamy Cyclone 3DR, dawniej 3dReshaper, tak mi się wydaje. Jest to oprogramowanie płatne.
Używamy go do przetwarzania chmury punktów i do tworzenia siatki. Pobieramy plik .obj, który konwertujemy w solidworks.
Witam @NicoLH
Z oprogramowaniem oprogramowania zintegrowana jest funkcja ScanTo3D.
Temat ten był poruszany już kilkakrotnie na tym forum: odrobina badań in situ da Ci najlepsze odpowiedzi, ponieważ nie są to operacje tak trywialne.
Pozdrowienia
Przepraszam Zozo_mp, przeprowadziłem dobre wyszukiwanie przed opublikowaniem, tutaj i gdzie indziej, ale nic rozstrzygającego w wynikach.
A Scanto3D nie pozwala na takie otwarcie (musisz najpierw wyodrębnić współrzędne z chmury, bez dodatkowych informacji).
(Chyba, że się mylę...)
Mikołaj.
Skontaktuj się z dostawcą skanowania (zwykle przed zakupem!) w celu uzyskania zgodności i formatów, które można wyeksportować.
Gdyby pojedynczy format (.e57?) zapytał ich, które oprogramowanie do eksportu uzyskać coś użytecznego w oprogramowaniu.
Marek skanerów jest tak wiele, że jedynym, który na pewno będzie miał odpowiedź, będzie producent skanera.
Zobacz ten link
https://knowledge.autodesk.com/fr/search-result/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/FRA/How-to-import-a-e57-Point-Cloud-into-AutoCAD.html
@+