Wykorzystać plik z rozszerzeniem .e57?

Witam

Jakie są Twoje sugestie dotyczące otwarcia pliku .e57 ze skanera 3D? Czy konieczne jest korzystanie z aplikacji innej firmy, jeśli tak, która z nich jest najbardziej odpowiednia do działania na Solidworks?

Dziękuję!

Mikołaj.

Myślę, że musisz przejść przez oprogramowanie do skanowania, aby przekonwertować na format akceptowany przez SW.

1 polubienie

Witam

Używamy Cyclone 3DR, dawniej 3dReshaper, tak mi się wydaje. Jest to oprogramowanie płatne.

Używamy go do przetwarzania chmury punktów i do tworzenia siatki. Pobieramy plik .obj, który konwertujemy w solidworks.

Witam @NicoLH 

Z oprogramowaniem oprogramowania zintegrowana jest funkcja ScanTo3D.

Temat ten był poruszany już kilkakrotnie na tym forum: odrobina badań in situ da Ci najlepsze odpowiedzi, ponieważ nie są to operacje tak trywialne.

Pozdrowienia

1 polubienie

Przepraszam Zozo_mp, przeprowadziłem dobre wyszukiwanie przed opublikowaniem, tutaj i gdzie indziej, ale nic rozstrzygającego w wynikach.

A Scanto3D nie pozwala na takie otwarcie (musisz najpierw wyodrębnić współrzędne z chmury, bez dodatkowych informacji).

(Chyba, że się mylę...)

Mikołaj.

Skontaktuj się z dostawcą skanowania (zwykle przed zakupem!) w celu uzyskania zgodności i formatów, które można wyeksportować.

Gdyby pojedynczy format (.e57?) zapytał ich, które oprogramowanie do eksportu uzyskać coś użytecznego w oprogramowaniu.

Marek skanerów jest tak wiele, że jedynym, który na pewno będzie miał odpowiedź, będzie producent skanera.

1 polubienie

Zobacz ten link 

https://knowledge.autodesk.com/fr/search-result/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/FRA/How-to-import-a-e57-Point-Cloud-into-AutoCAD.html

@+

2 polubienia