Eksport do 3DS

Witam

Korzystam z SolidWorks 2016 i chcę wyeksportować złożenie w formacie 3DS.

Po wielu poszukiwaniach w Internecie nie znalazłem nic poza wtyczką  SYCODE, która działa tylko dla SolidWorks do wersji 2013.

Jeśli ktoś ma rozwiązanie, jestem za tym.

Z góry dziękuję.

MichelAM powiedział:

Witam

Czy przyjrzałeś się Datakit?

@+

1 polubienie

Witam

Sprawdź, czy może Ci pomóc:

https://grabcad.com/questions/tutorial-how-to-export-solidworks-files-to-3ds-max

https://www.youtube.com/watch?v=om2QT2b6P3s

1 polubienie

Witam

Licencja Premium pozwala na aktywację dodatku ScanTo3D, który pozwala na zapisywanie go bezpośrednio w formacie 3Dos.

Zobacz załączony zrzut ekranu

Miłego dnia

Mick

scanto3d.png
3 polubienia

Witam

Wypróbowałem 3 propozycje rozwiązań, które mi przedstawiono :

Coyote: Zrobiłem trochę badań na temat DataKit, ale wszystkie ich rozwiązania są płatne (w pełnej cenie) i nie chcę ponosić żadnych dodatkowych kosztów...

Ac Cobra 427:  taka sama odpowiedź jak w przypadku DataKit...

Mick.Cordero:  Mając licencję Premium  aktywowałem dodatek ScanTo3D, ale kiedy rejestruję się w "3DS" otrzymuję następujący komunikat "Nie ma jednostki do przetworzenia w 3DS." i nie wiem, jak to zrobić (a przecież przeczytałem sporą część pomocy online...!?)

W każdym razie dzięki za odpowiedzi.

Będę nadal szukał ScanTo3D....

Klasa A+

MichelAM powiedział:

Witam

Myślę, że wiem dlaczego, w rzeczywistości plik 3DS jest plikiem "siatkowym" i myślę, że bezpośrednio eksportujesz swój model z bryły objętościowej lub powierzchniowej.

Rozwiązanie jest następujące:

Wyeksportuj swój plik w formacie STL (domyślny stl, ten, który mają wszyscy, nawet ci, którzy nie mają Scanto3D, a nie stl Scanto3D, ponieważ otrzymasz ten sam komunikat)

Zaimportuj swój plik z typem Stl, ale tym razem ze Scanto3D, zobaczysz, że znajduje się on na dole listy w "pliku siatki"

Na koniec wyeksportuj plik w formacie 3DS, nie powinno to już stanowić problemu.

Miłego dnia

Mick

1 polubienie

Wielkie podziękowania dla Mick.Cordero... Procedura działa.

Jest trochę (zbyt) długi, ale oto moja procedura:

Otwórz plik SLDASM, zapisz go jako SLDPRT.

Otwórz SLDPRT, aby wyeksportować go do formatu STL (podstawowego)

Otwórz plik STL  z opcją ScanTo3D i wyeksportuj go do 3DS.

Wszystko po to, aby otworzyć go w Artlantis do renderowania (jestem bardzo przywiązany do tego programu)... Znałem prostsze.

Klasa A+

MichelAM powiedział: