Eksport dwg, skalowanie na blokach

Witam

Czy ktoś wie, dlaczego podczas eksportu do dwg otrzymuję inną skalę na blokach?

FYI:

- Najpierw zaimportowałem plik DWG do SW -> bez problemów  (niesamowite!)

- kilka modyfikacji...

- Eksport PDF -> bez PB, ale eksport DWG: skala odpowiadająca współczynnikowi skali arkusza, ale tylko na blokach,  a nie na reszcie.

Czytałem na innych forach, że powinieneś patrzeć na zmienną DIMALTF, ponieważ sw używał jej, a nie jednostki, ale nawet zmieniając tę zmienną, nie widzę powodu, dla którego ingeruje ona w eksport, a nie import...

Nie widzę żadnych opcji w sw do zarządzania jednostkami lub współczynnika skalowania bloków.

Jeśli są stali bywalcy autocada (lub odpowiednika) sw i vice cersa, z góry dziękujemy.

Witam

Zaznacz tę opcję:

Skala wyjściowa 1:1 (tylko rysunki)

AktywowaćEksportuje rysunek przy użyciu skali geometrii 1:1, zgodnie z wybraną skalą bazową.

Po włączeniu tej opcji skala papieru lub arkusza jest pomijana.

Skala podstawowaWybiera podstawę używaną do wyprowadzania geometrii w skali 1:1 na podstawie różnych skal widoku rysunku używanych w arkuszu. Jeśli wybrano widok, podstawowe opcje skali obejmują wartości Skala widoku i Numer  widoku. W przeciwnym razie wyświetlana jest skala widoku o najwyższym numerze. Liczba wskazuje liczbę wystąpień skali w dokumencie rysunku.

Widoki są pogrupowane według skali. Jeśli włączysz skalę wyjściową 1:1, grupa z największą liczbą widoków zostanie wyeksportowana w skali 1:1, a pozostałe widoki zostaną odpowiednio przeskalowane. Jeśli rysunek nie zawiera żadnych widoków, arkusz jest eksportowany w skali 1:1.

Powiadom mnie, jeśli jest włączoneWyświetla komunikat ostrzegawczy po włączeniu skalowania arkusza.

Jeśli wyłączysz te komunikaty ostrzegawcze po wyświetleniu komunikatu, możesz je ponownie włączyć za pomocą tej opcji.

http://help.solidworks.com/2012/french/SolidWorks/sldworks/HIDD_EXPORT_OPTIONS_DXF.htm

1 polubienie

W przeciwnym razie zapoznaj się z tym pytaniem, w którym istnieje makro do zmiany skali wszystkich widoków rysunku:

http://www.lynkoa.com/forum/3d/gerer-les-echelles-differentes-lors-d-un-export-dwg

1 polubienie

Wypróbowałem różne opcje skali podczas eksportu, ale nic się nie zmienia na blokach.

Na wyjściu zaimportowany budynek jest poprawny, ale zaimportowane bloki mają współczynnik skali.

Domyślnie zmienna Dimaltf jest ustawiona na wartość 0,4. Zmiana go na 1 niczego nie zmienia, ale może być konieczne wymuszenie opcji lub innej zmiennej, aby wzięła to pod uwagę. Nie wiem.

Test, którego nie zrobiłem: po prostu zmieniłem skalę MEP pod oprogramowaniem, wszystko zmienia skalę oprócz zaimportowanych bloków.

Witam

Czy używasz makra do eksportowania w formacie DWG?

1 polubienie

Bez makra, po prostu zapisz jako/dwg.

Właśnie testowałem z konwerterem wsadowym (na wypadek, gdyby działał lepiej): to samo.

Czy znajduje się na rysunku, czy na eksportowanej części?

Wypróbuj makro, aby zapisać w formacie DWG:

Dim swApp As Object

Przyciemnij część jako obiekt

Dim SelMgr As Obiekt

Dim boolstatus As Boolean

Dim longstatus As Long, longwarnings As Long

Przyciemnij element jako obiekt

Sub main()

Ustaw swApp = Application.SldWorks

Ustaw część = swApp.ActiveDoc

Ustaw SelMgr = Part.SelectionManager

Ustaw swModel = swApp.ActiveDoc

sPathName = swModel.GetPathName 'Pobierz nazwę pliku i ścieżkę

extension = right(sPathName, 6) 'Określ typ pliku

'Spróbuj ponownie, jeśli nie jest to "slddrw"

Jeśli rozszerzenie <> "SLDDRW", to

MsgBox ("Bieżący dokument nie jest . SLDDRW")

Koniec

Zakończ jeżeli:

'Zapisz jako DWG

ZapiszDWG:

sPathName = Left(sPathName, Len(sPathName) - 6) 'Usuń rozszerzenie "SLDDRW"

sPathName = sPathName + "dwg" 'Dodaj rozszerzenie "DWG"

Set fso = CreateObject("Scripting.FileSystemObject") 'Sprawdź, czy plik istnieje

Jeśli (fso. FileExists(sPathName)) następnie 'Jeśli plik istnieje

Jeśli MsgBox("Nadpisz" & sNazwaŚcieżki & "?", vbYesNo) = vbNo Then' Zapytaj, czy chcesz nadpisać plik

Zakończ jeżeli:

Zakończ jeżeli:

Part.SaveAs2 sPathName, 0, True, False 'Zapisz plik, jeśli plik nie istnieje lub jeśli wybierz vbYes

Koniec subwoofera

A ten do nagrania w DXF:

Dim swApp As Object

Przyciemnij część jako obiekt

Dim SelMgr As Obiekt

Dim boolstatus As Boolean

Dim longstatus As Long, longwarnings As Long

Przyciemnij element jako obiekt

Sub main()

Ustaw swApp = Application.SldWorks

Ustaw część = swApp.ActiveDoc

Ustaw SelMgr = Part.SelectionManager

Ustaw swModel = swApp.ActiveDoc

sPathName = swModel.GetPathName 'Pobierz nazwę pliku i ścieżkę

extension = right(sPathName, 6) 'Określ typ pliku

'Spróbuj ponownie, jeśli nie jest to "slddrw"

Jeśli rozszerzenie <> "SLDDRW", to

MsgBox ("Bieżący dokument nie jest . SLDDRW")

Koniec

Zakończ jeżeli:

'Zapisz jako DXF

ZapiszDXF:

sPathName = Left(sPathName, Len(sPathName) - 6) 'Usuń rozszerzenie "SLDDRW"

sPathName = sPathName + "dxf" 'Dodaj rozszerzenie "DXF"

Set fso = CreateObject("Scripting.FileSystemObject") 'Sprawdź, czy plik istnieje

Jeśli (fso. FileExists(sPathName)) następnie 'Jeśli plik istnieje

Jeśli MsgBox("Nadpisz" & sNazwaŚcieżki & "?", vbYesNo) = vbNo Then' Zapytaj, czy chcesz nadpisać plik

Zakończ jeżeli:

Zakończ jeżeli:

Part.SaveAs2 sPathName, 0, True, False 'Zapisz plik, jeśli plik nie istnieje lub jeśli wybierz vbYes

Koniec subwoofera

Cóż, w rzeczywistości jest to znany błąd w sw.