Eksportowanie wykresu ścieżki z Solidworks Motion do pliku DXF

Witam wszystkich,

Próbowałem odtworzyć spirograf w Solidworks 2018, a następnie za pomocą Solidworks Motion wyświetlam wynik trajektorii punktu.

Otrzymuję krzywą, a następnie, klikając prawym przyciskiem myszy wykres wyników, mam: utwórz krzywą w szkicu i utwórz kolejną krzywą.

Jednak gdy splajn się przecina, nie mogę go umieścić w szkicu, ale mogę go wyeksportować w formacie csv, aby wydrukować go w programie EXCEL. Nie mogę jednak wyeksportować go w formacie DXF z EXCELA, podczas gdy chciałbym uzyskać tę krzywą w DXF, svg, aby następnie użyć jej na cięciu laserowym.

Z góry dziękuję, jeśli masz rozwiązanie, nawet jeśli nie jest ono zbyt akademickie.

Po kilku próbach mam pseudo rozwiązanie, które polega na przechwyceniu obrazu na ekranie, następnie  jego wektoryzacji i ostatecznie zapisaniu w dxf. Nie odpowiada mi to jednak, ponieważ grubość żyłki jest zbyt szeroka. Mam więc dwa kontury zamiast jednego, jeśli plik natywny to dxf.

Ja wciąż szukam i może Ty też.

Po kilku próbach mam pseudo rozwiązanie, które polega na przechwyceniu obrazu na ekranie, następnie  jego wektoryzacji i ostatecznie zapisaniu w dxf. Nie odpowiada mi to jednak, ponieważ grubość żyłki jest zbyt szeroka. Mam więc dwa kontury zamiast jednego, jeśli plik natywny to dxf.

Ja wciąż szukam i może Ty też.

Witam

Może mały zrzut ekranu?

Pozdrowienia

Dziękuję za to rozwiązanie Zozo, ale nie jest ono dokładne i powoduje wiele manipulacji plikami ze wszystkimi wynikającymi z tego stratami.

Wciąż szukam rozwiązania...

Ups!  ;-)

Obraz nie był sugestią rozwiązania: ale raczej czy możesz zrobić zrzut ekranu, powinienem był powiedzieć ;-)

Wydaje mi się, że obraz jest w 2D.
Jeśli jest w 2D  i jeśli linie są zbyt grube, istnieje oprogramowanie do wektoryzacji, o którym jeden z naszych miłych kolegów mówił kilka dni temu https://www.lynkoa.com/forum/conception-3d/conversion-jpgdxf.

To powiedziawszy, nie rozumiem, co plik DXF może zrobić z pojedynczą linią, nawet jeśli jest skomplikowany, jeśli nie może być używany przez Autocad, Revit itp.... (czy możesz nam powiedzieć, do czego służy plik DXF (to czysta ciekawostka ;-)   )

Pozdrowienia