Próbowałem odtworzyć spirograf w Solidworks 2018, a następnie za pomocą Solidworks Motion wyświetlam wynik trajektorii punktu.
Otrzymuję krzywą, a następnie, klikając prawym przyciskiem myszy wykres wyników, mam: utwórz krzywą w szkicu i utwórz kolejną krzywą.
Jednak gdy splajn się przecina, nie mogę go umieścić w szkicu, ale mogę go wyeksportować w formacie csv, aby wydrukować go w programie EXCEL. Nie mogę jednak wyeksportować go w formacie DXF z EXCELA, podczas gdy chciałbym uzyskać tę krzywą w DXF, svg, aby następnie użyć jej na cięciu laserowym.
Z góry dziękuję, jeśli masz rozwiązanie, nawet jeśli nie jest ono zbyt akademickie.
Po kilku próbach mam pseudo rozwiązanie, które polega na przechwyceniu obrazu na ekranie, następnie jego wektoryzacji i ostatecznie zapisaniu w dxf. Nie odpowiada mi to jednak, ponieważ grubość żyłki jest zbyt szeroka. Mam więc dwa kontury zamiast jednego, jeśli plik natywny to dxf.
Po kilku próbach mam pseudo rozwiązanie, które polega na przechwyceniu obrazu na ekranie, następnie jego wektoryzacji i ostatecznie zapisaniu w dxf. Nie odpowiada mi to jednak, ponieważ grubość żyłki jest zbyt szeroka. Mam więc dwa kontury zamiast jednego, jeśli plik natywny to dxf.
Obraz nie był sugestią rozwiązania: ale raczej czy możesz zrobić zrzut ekranu, powinienem był powiedzieć ;-)
Wydaje mi się, że obraz jest w 2D. Jeśli jest w 2D i jeśli linie są zbyt grube, istnieje oprogramowanie do wektoryzacji, o którym jeden z naszych miłych kolegów mówił kilka dni temu https://www.lynkoa.com/forum/conception-3d/conversion-jpgdxf.
To powiedziawszy, nie rozumiem, co plik DXF może zrobić z pojedynczą linią, nawet jeśli jest skomplikowany, jeśli nie może być używany przez Autocad, Revit itp.... (czy możesz nam powiedzieć, do czego służy plik DXF (to czysta ciekawostka ;-) )