Eksport złożenia Solidworks do Solid Edge

Witam

Chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest wyeksportowanie złożenia Solidworks jako pliku SolidEdge.

Muszę wykonać projekt dla klienta, który posiada tylko oprogramowanie SolidEdge i chce mieć możliwość otwarcia pliku złożenia. 

Na stronie Dassault jest napisane, że nie mogę wyeksportować do pliku zgodnego z SolidEdge, ale może ktoś zna sztuczkę, aby móc to zrobić. 

Z góry dzięki! 

Witam

Normalnie solidEdge wie, jak otworzyć natywne solidworks. W przeciwnym razie utwórz parasolid.

4 polubienia
Witam, formaty step i iges są otwartymi standardami dla większości programów CAD.

Odpowiedź @Rim-B jest istotna

za pomocą formatu parasolid nie ma innego przewodnika, to to samo jądro

Będziesz miał minimalną stratę

W przypadku montażu nie zapomnij również o plikach części

@+;-)

1 polubienie

To trochę zależy od tego, co Twój klient chce umieć zrobić:

- Prosta konsultacja w celu walidacji projektu, eksport/import w STEP/IGES/parasolid lub nawet wykonywalny edrawing będą bardzo dobre

- Odzyskaj projekt, aby ewentualnie wprowadzić modyfikacje, pójdzie źle, ponieważ straci drzewo konstrukcyjne, relacje między częściami itp.

1 polubienie

Przepraszam za spóźnioną interwencję, mam nadzieję, że od tego czasu udało się Państwu znaleźć rozwiązanie  swoich problemów.

Biorąc to pod uwagę, według sprzedawców oprogramowania, nie byłoby problemu z przejściem z SE na SW i odwrotnie. W praktyce zależy to również od zastosowanych wersji, w każdym razie istnieje duża szansa, że struktura drzewa zostanie utracona, a ogniwa montażowe będą niekompatybilne.

Jako użytkownik systemu operacyjnego pobieram "części" z plików kroków i odtwarzam złożenia. Z podwykonawcami miałem również okazję skorzystać z wysyłania plików 3D Pdf, bardzo praktycznych do szybkich przeglądarek i innych notacji.

@+