Pozwólcie, że wyjaśnię ten temat: Modelujemy części toryczne (podkładki na zamówienie), których średnica wewnętrzna zmienia się w moich konfiguracjach (31 konfiguracji na typ podkładki) Próbuję wydobyć w tabeli rysunkowej, masę każdej konfiguracji (patrz załączone zdjęcie)
Chciałbym, aby ten plik był używany do innych podkładek i podążał za tym, kiedy robię " wymień model " Jestem otwarty na każde rozwiązanie Próbowałem z powiązaniami właściwości, VBA (nie jestem ekspertem VBA)
Dla mnie, jeśli wybierzesz odpowiedni materiał o odpowiedniej gęstości, właściwość masy powinna zaktualizować się zgodnie z wybraną konfiguracją (rozmiarem i gęstością))
Witaj antony.weiss, I dodam również z odpowiedzią sbadenis, aby przejść do właściwości części lub złożenia, zaktualizować podstawy dla każdej konfiguracji , aby nie mieć żadnych niespodzianek w swoich posłach. Oto zrzut ekranu:
Witamy u nas, czy możesz udostępnić swój plik, aby zobaczyć, jak jest zaprojektowany, a także jakie ma właściwości, aby jak najlepiej zapewnić Ci rozwiązanie
Mam odpowiedni materiał z naszą gęstością obliczoną na miejscu, która jest stosowana w każdej konfiguracji, ale chciałbym, aby te wartości były wyświetlane w mojej tabeli bez względu na to, którą część wstawię do rysunku
W takim przypadku utwórz rodzinę części zgodnie z zaleceniami @Lynkoa15 , w tej tabeli dodaj właściwość podłoża. I dodaj stół rodzinny w swoim pokoju do MEP
W rzeczywistości szukam tylko odzyskania masy każdej konfiguracji dla kosztu materiału, ale bez konieczności otwierania każdej konfiguracji i posiadania właściwości "oceń/masa"
Tworzysz więc swoją rodzinę części i patrzysz na wagę w swojej rodzinie lub drukujesz ją (plik Excel) bez konieczności wstawiania jej do swojego planu!
Niesamowite sbadenis! Myślałem, że rodzina monet służy tylko do przypisywania wartości, a nie do ich odzyskiwania. Czy możesz mi powiedzieć, jak to zrobić? Znalazłem coś z "$SW-MASS", ale to po to, aby przypisać wartość, aby nie odzyskać jej
Czy masz już utworzoną właściwość, która zajmuje masę. dla mnie właściwość Mass została już utworzona w moich plikach modelu i przejmuje właściwość Solidworks Mass 2. kolumna Kliknij strzałkę i zaznaczenie masy. Następnie można go pobrać za pomocą rodziny części.
Tak, właściwość mass została utworzona w pomieszczeniu, ale w rodzinie pomieszczeń nie są wyświetlane żadne wyniki. Czy muszę otwierać każdą konfigurację, aby wyświetlić wynik?
Rzeczywiście, musisz zostawić puste pole, aby masa została obliczona (w przeciwnym razie wymusisz to). Nie jest więc możliwe późniejsze wyświetlenie tabeli nawet na rysunku (kolumna pozostaje pusta) Obejście polega na utworzeniu zestawu, wstawieniu do niego każdej konfiguracji i wyodrębnieniu BOM z nazwą konfiguracji i masą... Aby masa była dokładna, musisz upewnić się, że każda konfiguracja została przebudowana. Przykład z 2 konfiguracjami: