Wyodrębnij konfigurację. części z rodziny bez przeciągania wszystkich danych

Witam

Posiadam rodziny części (z linkami do plików Excel).

Gdy otwieram rodzinę części i celuję w konkretną konfigurację, np.: Rodzina sześciokątnych ze stali nierdzewnej VIS H ISO 4017 INOX 316 w której dokonuję wyboru M10x40, chciałbym mieć możliwość zapisania tej części pod nową nazwą np. "HM10x40 316.sldprt VIS" i to bez przeciągania wszystkich linków do pliku zarządzającego danymi wszystkich Konfiguracji.

Innymi słowy:

- Otwieram rodzinę części "VIS H ISO 4017 INOX 316.sldprt"

- Wyboru konfiguracji dokonuję na liście Configuration Manager, np. HM10x40

- Zapisuję wybraną konfigurację pod nazwą "VIS HM10x40 INOX316.sldprt"..... niezwiązane ze wszystkimi danymi rodzinnymi.

Czy jest to możliwe?

Z góry dziękuję za Twoje spostrzeżenia

Witam, jest to możliwe z makrem, ale musisz znać programowanie VBA. Najprostszym sposobem jest jednak zapisanie pod nową nazwą, usunięcie rodziny części, a następnie usunięcie wszystkich nieaktywnych konfiguracji (można wybrać wiele konfiguracji za pomocą SHIFT lub CTRL).
2 polubienia

Witam

Przerobiłem makro, aby wyodrębnić wszystkie konfiguracje w formie (*.igs,*.sldprt,*.step,*.stl)

Z drugiej strony, nie naciskaj przycisku Przeglądaj, powoduje to awarię solidworks, przynajmniej w mojej wersji 2014. Musisz tylko zanotować lokalizację, w której chcesz umieścić wszystkie konfiguracje. (Wyodrębnij nazwę części = Nazwa konfiguracji)

Mam nadzieję, że udało mi się pomóc ;)

PS: z drugiej strony ktoś będzie mógł mu powiedzieć, że chcielibyśmy nagrywać w *. PDF3D, bo jeszcze nie znalazłem asture xD

configripper.zip

@Centor otworzysz pytanie, zobaczysz więcej możliwych odpowiedzi.

(ale z pamięci musisz zapisać jako, wybrać format PDF i pobawić się opcjami PDF... to powiedziawszy, nie mam pod ręką mojego Sldw, aby potwierdzić)

Witam

W pakiecie myCADtools znajduje się narzędzie, które pozwala na podzielenie konfiguracji na części.

To jest narzędzie BatchConverter

Z drugiej strony rozbije wszystkie konfiguracje

Klasa A+