Szukam prostej i szybkiej metody, aby wydobyć plik DXF do cięcia laserowego (płaskiego) i w związku z tym wykonać element blaszany, z bryły 3D takiej jak poniżej. Chcę wyciągnąć moje 2 boczne półfabrykaty i dolny arkusz i inne, jeśli to konieczne (jeśli na przykład zamknę całość)
W przypadku części takiej jak Twoja idealnym sposobem na uzyskanie stanu rozwiniętego jest użycie funkcji arkusza blachy, która pozwala na utrzymanie części w stanie normalnym i w stanie rozwiniętym.
W załączeniu przykład (SW2020).
Aby rozwinąć, wybierz ten element w Arkuszu blachy po wybraniu Blacha bazowa Gięta1 w menedżerze elementów
A wynik rozwinął się na zdjęciach:
Dla pierwszej odpowiedzi rzeczywiście z obrazem zdaję sobie sprawę, że odpowiedziałem obok, co pokazuje, że obraz jest niezbędny...
W przypadku drugiej części musisz postępować w ten sam sposób, albo w tym samym pokoju, albo w drugim pokoju, w zależności od tego, co chcesz osiągnąć.
Tutaj całość jest zbierana w tym samym pomieszczeniu, aby wybrać część, którą chcesz w stanie rozwiniętym, klikasz na rozwinięty stan 2 lub 3, a następnie na płaską ikonę (z 3D) i aby wyeksportować zapisz jako dxf lub dwg wybierz Praca z blachą i zatwierdź.
Albo wykonujesz rysunek i rozkładasz 2 płaskie arkusze, a następnie eksportujesz.