Cze wszystkim
Proszę, szukam sposobu na wyznaczenie współrzędnych punktu części w solidworks za pomocą VB.NET.
Z góry dziękuję.
oo.png
Cze wszystkim
Proszę, szukam sposobu na wyznaczenie współrzędnych punktu części w solidworks za pomocą VB.NET.
Z góry dziękuję.
Witam
Nie wiem, jak to zrobić, ale jest wyświetlany u dołu ekranu, jeśli na niego klikniesz. Kliknięcie, takie jak uruchomienie makra.
Witam
Czy może Pan/Pani określić cel? czy chcesz wziąć wartości X, Y i Z danego punktu, czy też chcesz umieścić ten punkt w X, Y i Z?
Pozdrowienia
Dobry wieczór i dziękuję za odpowiedzi, próbuję określić wartości X, Y i Z punktu w pomieszczeniu SW za pomocą VB.NET.
Witam, ale i tak wybierzesz żądany punkt!? A ty chciałbyś wyeksportować jego współrzędne w excelu to wszystko????
Pozdrowienia
Witam
To makro umożliwia wyświetlenie współrzędnych X, Y i Z wybranego punktu.
Dim swApp As SldWorks.SldWorks
Sub main()
Set swApp = Application.SldWorks
Dim swModel As ModelDoc2
Set swModel = swApp.ActiveDoc
Dim mgr As SelectionMgr
Set mgr = swModel.SelectionManager
Dim Coordinates() As Double
Coordinates = mgr.GetSelectionPoint2(1, 0)
MsgBox (Coordinates(0) * 1000 & "," & Coordinates(1) * 1000 & "," & Coordinates(2) * 1000)
End Sub
Wybrane współrzędne są w metrach, pomnożyłem je przez 1000, aby wyświetlić je w mm.
Witam, tak, to prawie to makro, ale chcę też wybrać punkt, który ma zostać określony za pomocą vb.net.
Próbowałem umieścić
boolstatus = swDocExt.SelectByID2("nom_du_point@nom_de_la_piece@nom_d_assemblage", "EXTSKETCHPOINT", 0, 0, 0, Prawda, 1, Nic, 0)
przed
Dim Coordinates() As Double
Ale dostałem taką odpowiedź:
Odwołanie do obiektu nie jest ustawione na instancję obiektu.
Witam
Spróbuj wykonać następujące czynności:
Dim swApp As SldWorks.SldWorks
Sub main()
Set swApp = Application.SldWorks
Dim Part As ModelDoc2
Set Part = swApp.ActiveDoc
Dim swSelMgr As SelectionMgr
Set swSelMgr = Part.SelectionManager
boolstatus = Part.Extension.SelectByID2("Point1@Esquisse3D1", "EXTSKETCHPOINT", 0, 0, 0, False, 0, Nothing, 0)
Dim skPoint As SketchPoint
Set skPoint = swSelMgr.GetSelectedObject6(1, -1)
MsgBox (skPoint.X * 1000 & " - " & skPoint.Y * 1000 & " - " & skPoint.Z * 1000)
End Sub
zastępując "Point1@Esquisse3D1" nazwą swojego punktu ("nom_du_point@nom_de_la_piece@nom_d_assemblage").
Pozdrowienia
Bardzo dziękuję za pomoc.