Cze wszystkim
Szukam sposobu na wyodrębnienie zestawienia materiałów z rysunku solidworks bezpośrednio do dedykowanego pliku Excel. Ten plik Excel pozwala mi oszacować koszt mojej części. Chciałbym to wszystko trochę zautomatyzować.
Wiem, że możliwe jest zapisanie zestawienia materiałów w formacie XLS, ale chciałbym pójść jeszcze szybciej i usunąć ten krok.
PS: Nie znalazłem sekcji prezentacji na forum XD, jeśli ktoś ma link, który mnie interesuje.
Z góry dziękuję
Dobranoc
W makrze nie zapomnij odwołać się do biblioteki Excel (Narzędzia / Referencje / Biblioteka obiektów programu Microsoft Excel xx.0). Do zarządzania Excelem w VBA znajdziesz wiele informacji na temat https://www.excel-pratique.com/fr/vba.php.
Pozdrowienia
A jeśli masz narzędzia MyCad, dostępny jest Smartbom, który eksportuje zestawienie materiałów bezpośrednio do wybranego pliku szablonu Excel.
Nie sądzę, aby mój cad był dostępny dla wszystkich użytkowników solidworks. Posiadam wersję premium Sdw.
Dziękuję d.roger, przyjrzę się temu wszystkiemu. Przyznam, że jestem początkujący w makro.